De vlag werd gehesen onder toeziend oog van wethouder Peter Hoek. FOTO RIEN BURGERS
De vlag werd gehesen onder toeziend oog van wethouder Peter Hoek. FOTO RIEN BURGERS Foto: Rien Burgers

Vlag ter promotie van zelfredzaamheid

THOLEN - In het kader van de Maand van de Zelfredzaamheid is er op Tholen een groots project gestart om aandacht te schenken aan de zelfredzaamheid bij jonge kinderen. Het is een samenwerking van de gemeente, alle Thoolse basisscholen, kinderopvanglocaties en peuterspeelzalen. Om die te onderstrepen werd door onder andere wethouder Peter Hoek een speciale vlag gehesen.

DOOR VERA DE GEUS

Zelfredzaamheid bij het jonge kind is erg belangrijk, ook voor het zelfvertrouwen. Daarom is maart uitgeroepen tot de 'Maand van de zelfredzaamheid'. Organisators van de maand van de zelfredzaamheid zijn Thea van De Velde en Wouda van de Waerdt. Wouda is werkzaam bij de Eben-Haezerschool in Tholen en Thea werkt bij bij ZO kinderopvang als manager van alle PSZ locaties (11) op het eiland Tholen. Thea: "Het idee zelf is ontstaan bij een kerngroep overleg in Tholen. Dit overleg vindt 1 a 2 keer per jaar in alle kernen op het eiland Tholen. Hierbij zijn vertegenwoordigers van de scholen, kinderopvanglocaties en peuterspeelzalen aanwezig. Ook de GGD en RPCZ zijn op dit overleg."

Diploma
'Je helpt het kind door minder te helpen! Vandaar deze maand van de zelfredzaamheid waarbij wij elke week een aspect aan bod willen laten komen. Tijdens die weken geeft de leerkracht/pedagogisch medewerker hier extra aandacht aan in kringactiviteiten en opdrachten. Elk kind krijgt een diploma waar illustraties van elk aspect in staan. Elke week wordt daar een sticker bij geplakt ter stimulans.' De onderdelen per week:

Week 1: Zelf aan- en uitkleden
Week 2: Zelfstandig naar de wc gaan
Week 3: Zelf schoenen aan/uit krijgen
Week 4: Zelf voor je eten en drinken zorgen [l]