Vrijwilligers steken op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart ook op Tholen weer de handen uit de mouwen. ARCHIEFFOTO IMAN FASE
Vrijwilligers steken op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart ook op Tholen weer de handen uit de mouwen. ARCHIEFFOTO IMAN FASE Foto: Iman Fase

Tholenaren steken handen uit de mouwen tijdens Nldoet

THOLEN - Duizenden vrijwilligers steken op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart weer de handen uit de mouwen voor de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door het Oranje Fonds om verenigingen, stichtingen en organisaties een handje te helpen bij het vele werk dat zij moeten verrichten.

DOOR VERA DE GEUS

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven, maar steeds minder burgers willen zich daadwerkelijk inzetten voor een organisatie. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Tijdens NLdoet kan iedereen ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. "Voor organisaties is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en natuurlijk om klussen geklaard te krijgen", stelt NLdoet. Organisaties mogen dan ook kosteloos hun klus aanmelden via de website www.nldoet.nl. Dat hebben ook tal van instanties in de gemeente Tholen gedaan. Wij zetten er een aantal op een rijtje:

Zwemmen

In Sint Maartensdijk wordt zwembad Haestinge gereed gemaakt voor het komende zwemseizoen. Dat betekent het schoon en gereed maken van alle aanwezige voorzieningen
zoals badhokjes, toiletten, badmeesterspost, de bassins en de omringende ruimte ontdoen van zwerfafval en mogelijk onkruid uit de verhardingen verwijderen. Dat gebeurt ook bij XZwembad De Spetter in Tholen. In Stalland plaats men een nieuw zwembad voor deelnemers van de dagbesteding, zodat zij in de zomer heerlijk kunnen bewegen en ontspannen.

Schilderen en schuren

De Elkie Stichting in Tholen gaat aansluitend op de kattenzolder een complete keuken in de gestripte ruimte ernaast gaan realiseren. Er wordt vrijdag dan ook volop geschuurd en geschilderd én het keukenblok wordt geplaatst. Zaterdag willen ze de speeltoestellen voor de honden op de speelweide opknappen door ze te schuren en te schilderen .Klussers kunnen ook terecht bij het Jeugdhonk in Sint Philipsland dat opgeknapt en geverfd gaat worden of bij Scouting Heenetrecht waar ook het gebouw een onderhoudsbeurt gaat krijgen.

Kippen en konijnen

Op Zorgboerderij Buytengewoon kunnen ook de handen uit de mouwen gestoken worden. Het kippenverblijf wordt bestraat, de konijnenhokken opgeknapt, de wilgenbomen mogen gesnoeid worden, er is schilderwerk en er komen struikjes en bomen. Zorgboerderij Praktijk Intzadel gaat de paardenwei vergroten. Bij Annewas staat NL Doet in het teken van een gezellige middag maken met de bewoners onder het genot van een lekkere maaltijd en actief bezig zijn met de bewoners met het opruimen van spullen. De Vossetuin wordt ook weer klaar gemaakt voor het nieuwe seizoen, zodat de speeltuin er weer piekfijn bij ligt.

Schoonmaken

Wie vooral van schoonmaken houdt en minder handig is met klusmateriaal kan ook de handjes laten wapperen op het eiland. De judovereniging van Oud Vossemeer gaat de 140 vierkante meter aan 23 jaar oude judomatten een goede opknapbeurt geven middels een grote poetsbeurt en reparatie. Natuurlijk worden op drie locaties in Tholen ook weer de de oevers en stranden van de Schelde vrijgemaakt van aangespoeld zwerf afval.

Aanmelden

Heb jij wat tijd over of zet je je graag in voor een goed doel? Meld je dan snel aan als vrijwilliger bij een van de vele klussen. Dat kan via www.nldoet.nl. [l]