Ook de bieb was onderdeel van Jan zijn portefeuille. FOTO JACOLINE DE BOER
Ook de bieb was onderdeel van Jan zijn portefeuille. FOTO JACOLINE DE BOER Foto:

Wethouder Harmsen draagt het stokje over

THOLEN - Jan Harmsen neemt afscheid als wethouder. Zijn eerste maanden als wethouder vond hij zwaar. Toch bleef hij positief en een echte volhouder. Aanstaande donderdag is zijn laatste werkdag. Een dag waar hij toch wel enigszins tegen opziet omdat het hem ook zeker pijn doet afscheid te nemen van zijn baan. Aan pensioen is Jan echter nog niet toe en hij zal dan ook nog parttime aan de slag gaan als ZZP'er in verschillende functies.

DOOR JACOLINE DE BOER

Wethouder Harmsen werd 65 jaar geleden geboren in Hengelo (Gelderland).Door de jaren heen was hij onder andere werkzaam als bankdirecteur, was hij interimmanager van de Protestantse Kerk Nederland en gaf hij college aan de Hogeschool Zeeland. Toen Jan Harmsen begin 50 was werd hij gevraagd voor de schaduwfractie van de ChristenUnie. Iemand zei tegen hem: "Als je kerkenraden kunt coachen, kun je alles."

Samenleven

Op zijn 59ste begon Jan vervolgens aan zijn eerste periode als wethouder. De eerste paar maanden vond hij niet gemakkelijk: "Politiek vind ik lastig. In het begin had ik er veel moeite mee om mijn weg daarin te vinden." Maar genoten heeft hij altijd van zijn baan als wethouder. Zijn portefeuilles zijn zeer uitgebreid en divers te noemen. Zo was Harmsen onder andere verantwoordelijk voor het armoedebeleid en de coördinatie participatiesamenleving, Zorg en Welzijn en de Volksgezondheid. Ook de bibliotheken, het sociaal domein Jeugdzorg en WMO vielen onder Harmsen zijn verantwoordelijkheid. De burgerinitiatieven waren ook iets wat Jan een warm hart toe droeg. Menig burgerinitiatief hier op het eiland is mede dankzij wethouder Jan Harmsen tot stand gekomen. Jan vertelt:" Ik ben van mening dat ik als wethouder en wij als college de taak hebben om samenleven blijvend mogelijk te maken."

Ontzettend genoten

Over zijn periode als wethouder is Jan heel stellig: "Er waren talloze mooie momenten waar ik ontzettend van heb genoten. Wat is er nu leuker dan met schoolkinderen de natuur in te mogen gaan? Wat is er mooier om mensen die al langere tijd tegen problemen in de Jeugdzorg aanlopen om die een steuntje in de rug te kunnen geven? Je mag buiten de lijntjes kleuren, zolang het de mensen helpt en zolang je er maar open en transparant over bent." Harmsen stond in zijn periode als wethouder altijd stevig in zijn schoenen. Op zijn kantoor hangt een whiteboard met een opmerkelijke tekst. "Wij mogen de samenleving dienend leiden." Hij bedoelt hiermee dat hij en de ambtenaren er zijn om de inwoners te helpen.


Stokje doorgegeven

In 2018 bood Jan al aan om afstand te doen van zijn baan als wethouder indien zich er een jonge kandidaat voordeed. Als er jongere kandidaten zouden zijn wilde Harmsen ze niet in de weg staan. Eind 2019 gaf Harmsen dit nogmaals aan en nu was daar Corniel van Leeuwen. Corniel was bereid het stokje over te nemen van Harmsen. Harmsen is erg blij met zijn opvolger. "Corniel is een mooie opvolger. Hij heeft veel kracht. Ik ben dan ook blij, zeer tevreden en trots", aldus Harmsen.

Nog niet met pensioen

12 maart is Jan zijn laatste dag als wethouder. Een dag waar hij toch wel enigszins tegen opziet, omdat het hem ook zeker pijn doet afscheid te nemen van zijn baan. Aan pensioen is Jan echter nog niet toe en hij zal dan ook nog parttime aan de slag gaan als ZZP'er in verschillende functies. Ook zal hij meer tijd door gaan brengen met zijn vrouw, hun zes zoons en de kleinkinderen. Met de kinderen erbij van hun semi pleegdochter is Jan maar liefst opa van 19 kleinkinderen. Thuis liggen er nog de nodige klusjes op hem te wachten en ook hoopt Jan samen met zijn zoons wat meer tijd op hun zeilboot door te kunnen brengen.

Laatste burgerinitiatief

Op 2 april om 15:00 uur is er een afscheidsreceptie in het gemeentehuis. Iedereen is van harte welkom! Als afscheidscadeau zou Harmsen graag giften ontvangen om de fontein in Stavenisse weer te laten spuiten. Ook de fontein is een burgerinitiatief hij veel tijd en aandacht aan heeft besteed. Harmsen zal dan ook zeker gemist worden als wethouder. [l]