Wit aan zet, remise
Wit aan zet, remise

Twee schaakwedstrijden voor de jeugd

BERGEN OP ZOOM - Deze week waren er twee belangrijke jeugdschaakactiviteiten. Het districtskampioenschap voor basisschoolteams en het Open Bergs Jeugdkampioenschap.

Basisschool De Rode Schouw werd voor de vijfde keer in successie kampioen, maar dit jaar was het maar net. De concurrentie wordt sterker. En vooral de massaliteit, 32 teams van vier spelers uit heel West Brabant deden mee aan de activiteit. De beste drie teams, naast De Rode Schouw gaan Lavoor en Kroevendonk naar het Noord Brabantse kampioenschap voor basisschoolteams.

Jeugdkampioenschap
In de vijfde ronde van het Open Bergs Jeugdkampioenschap waren er de volgende uitslagen: Mees Schillemans - Levi Vriens 0-1; Casper Room - Tom Keijzer 1-0; Wouter Kunst - William van Heerebeek 1-0; Dion Winterberg - Martin Schoones 1-0. Dit leidt tot de volgende stand in de top van het klassement: 1. Levi Vriens 5 uit 5 2. Casper Room 4 uit 5 Gedeeld derde staan Tom Keijzer, Dion Winterberg en Wouter Kunst met 3 uit 5.

Dinsdag gaat na een korte onderbreking het BSV-kampioenschap en de KO-kampioenschappen weer verder. En natuurlijk de trainingen in niveaugroepen.

In het vorige verslag van het jeugdschaken kreeg u het volgende probleem. Wit: Kg1, Dc2, Tb6, Lb1, Pe1; pi: a4, e2, f2, g3 en h2 Zwart: Kg8, Da8, Tf8, Lb7, Pf6; pi: a6, b4, e7, f7, g7 en h6. Wit wint via: 1. Txf6 gxf6 2. Dh7 mat. Natuurlijk kan zwart het nog iets langer volhouden via 1. … g6, maar ook dan 2. Txg6 fxg6 3. Dxg6 Kh8 4. Dh7 mat.

In het nieuwe probleem, zie diagram, staat wit er beroerd voor, maar hij kan het nog net redden om het vege lijf te redden. Wit aan zet forceert remise, maar hoe? [l]