Wit zet en wint
Wit zet en wint

BSV 1 wint van koploper

BERGEN OP ZOOM - In de zaterdagcompetitie versloeg het 1e team van BSV de koploper van de 3e klasse G van de KNSB. Het 2e en 3e team van de Bergenaren deden het minder, beiden verloren hun wedstrijden. In het kampioenschap van BSV verloor koploper René Punt waardoor de concurrenten het gat weer bijna gedicht hebben. Het lijkt een spannende laatste periode van dit schaakjaar te worden.

BSV 1 stuntte tegen de koploper Landau door met 4½-3½ te winnen. Overwinningen waren er voor Arjon Severijnen, Tony Peleman, Freek Schouten en René Punt. Semen Minyeyevtsev speelde remise. Door dit resultaat stijgt BSV 1 naar de 8e plaats. Dat is maar net genoeg om niet te degraderen. De Bergenaren zullen in de komende 3 ronden dan nog aan de bak moeten.

Overige teams
Het tweede team van BSV kreeg De Kempion op bezoek en na een bijzonder spannende strijd dolven de Bergenaren met 5-3 het onderspit. Overwinningen aan Bergse kant waren er voor Peter de Moor en Piet Bruys. Remise waren er voor Oliver de Hert en Bart van Kasteren. BSV 2 staat nu op de 6e plaats. En net als hun collega’s van het 1e team is dit maar net genoeg om zich te handhaven. Er volgen nog 2 ronden om dit te bewerkstelligen.

BSV 3 verloor ook en wel met 4½ - 3½ tegen Dubbelschaak 3. Overwinningen waren er voor Jan Haverhoek en Wesley Hopmans. Remises voor Robert Kunst, Alexander van ’t Hoff en Frans Hellemons. BSV 3 staat nu op de 7e en voorlaatste plaats. Om degradatie te voorkomen zal toch op z’n minst nog een keer gewonnen moeten worden en dan is het nog niet zeker.

In het kampioenschap van BSV verloor koploper René Punt van Bas van der Putte. De overige uitslagen waren Peter de Moor - Kees de Looff 1-0; Martin de Smit - Pieter-Jan Demmers 0-1; Hamid Hussein - Wesley Hopmans 1-0; Robert Kunst - Karen Galustjan 1-0; Alexander van 't Hoff - Bart van Kasteren 0-1 en Frans Hellemons - Henk van Houten 0-1. Door deze resultaten staan René Punt en Peter de Moor nu nagenoeg gelijk. Bas van de Putte is gestegen naar de 3e plaats, maar staat vrijwel gelijk met Martin de Smit en Oliver de Hert. Een spannend laatste gedeelte van de competitie is waarschijnlijk gegarandeerd.

Vrijdag speelt het bekerteam onder elo 1700 van BSV de bekerfinale tegen WLC uit Eindhoven. Gezien de vrijwel gelijke elo’s is een spannende eindstrijd te verwachten.

Diagram
In het vorige artikel kreeg u het volgende probleem. Wit Kh2, Tb1, Th7, Lc5; pi: a2, a6, d5 en g3. Zwart: Kc8, Tc3, Te4, La4 en Pg5; pi: a7, c7, c6, f5 en g4. Wit wint via 1. Tb8+ Kxb8 2. Th8+ Te8 3. Txe8 mat.

In de laatste ronde wist Bas van de Putte een punt te scoren tegen René Punt. Dat gebeurde in een stelling in nog de openingsfase, zie diagram. Wit won op fraaie wijze.
Ziet u hoe? [l]