Afbeelding

Tholen maakt er het beste van na stevige maatregelen tegen Corona

THOLEN - Nederland neemt toch een voorbeeld aan de buurlanden. Het kabinet heeft zondag aan het einde van de middag nieuwe maatregelen bekend gemaakt. De scholen in Nederland zullen alsnog tot 6 april sluiten. Ook gaan de horeca en sportclubs op slot. Binnen de gemeente Tholen wordt vol begrip en in sommige gevallen zelfs opgelucht gereageerd. Toch zijn er ook zorgen, met name onder de lokale ondernemers.

DOOR VERA DE GEUS

Het kabinet heeft zondag aan het einde van de middag nieuwe maatregelen bekend gemaakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er is besloten dat alle scholen en kinderopvangcentra in Nederland vanaf morgen hun deuren sluiten. Deze blijven nog tot zeker tot 6 april dicht. Er wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen waarvan ouders in 'vitale' beroepen werken. Deze kinderen mochten naar de plek waar ze anders ook heen zouden gaan.

Schoolleiding

Het kabinet heeft deze keuze gemaakt omdat er steeds meer onderwijspersoneel uitviel. Daardoor werd het voor de schoolleiding steeds lastiger om de school fysiek op te houden. Daarnaast ontstond er veel discussie en onrust onder ouders toen besloten werd om de scholen open te laten. "Uiteindelijk willen we zorgen voor duidelijke prioriteiten."

Afwegingen

Eerder lieten diverse Thoolse scholen al weten te wachten op het moment waarop het kabinet knopen zou door hakken. Toch leek er tot dit weekend weinig onrust op de Thoolse scholen. "We hebben zaterdag in de voorjaarsvakantie (voordat de school weer begon) een mail verstuurd aan al onze ouders en verzorgers met de aanbevelingen van RIVM/GGD-Zeeland."

De leerlingen van De Ark in Oud Vossemeer moesten vrijdag al thuis blijven

'Verder houden we nauwgezet de papieren doekjes en zeepautomaten in lokalen en toiletten in de gaten, zorgen voor papieren zakdoekjes en geven sinds deze week ook geen hand meer. Leerkrachten die zich niet fit voelen zullen zeker de afweging maken om thuis te blijven, maar dat speelt op dit moment niet", zo liet Theo Baaij, directeur van de Juliana van Stolbergschool in St. Maartensdijk en de School met de Bijbel in St. Annaland desgevraagd weten.

Juffen ziek

De leerlingen van De Ark in Oud Vossemeer moesten afgelopen vrijdag al thuis blijven. "Volgens de nieuwe richtlijnen mogen kinderen, ouders en personeel die neusverkouden, hoesten, keelpijn of koorts hebben niet op school komen. Alle vier de leerkrachten zijn ziek of verkouden. Wij volgen de adviezen van RIVM en de regering op. U kunt uw kind dus niet naar school laten gaan, zij kunnen niet naar binnen", zo liet de directie weten.

Examens

Het kabinet stelt dat de komende drie weken onderwijspersoneel en pedagogische medewerkers die niet ziek zijn wél naar het werk kunnen. Zij zijn hard nodig voor kinderen van vitale beroepen en om onderwijs te regelen voor kinderen die thuis komen te zitten. Ook geeft het kabinet hoge prioriteit aan de examenleerlingen van het voortgezet onderwijs en het MBO. "Wij beseffen dat we veel van de medewerkers vragen. We hebben veel waardering voor wat er al gedaan is en weten dat er nog veel gevraagd wordt. We proberen zoveel mogelijk ondersteuning te bieden."

Andere maatregelen
De maatregelen die al gelden worden allemaal met een week verlengd, dus tot 6 april. Een nieuwe maatregel is dat ook alle eet- en drinkgelegenheden hun deuren vanaf 18.00 uur tot en met 6 april sluiten. Ook sport- en fitnessclubs moeten aan deze nieuwe maatregel voldoen. Daarnaast riep de minister Nederlanders op waar mogelijk gepaste afstand te bewaren. 'Hou hierbij vast aan minimaal 1.5 meter'. Een andere klemmende oproep vanuit de minister: "Ga niet hamsteren. Er is genoeg voor iedereen en het veroorzaakt problemen". [l]