Bijzonder is de komst van een Amerikaanse M24 tank die enkel te bewonderen is op het militaire kampement op de Oesterputten in Tholen.
Bijzonder is de komst van een Amerikaanse M24 tank die enkel te bewonderen is op het militaire kampement op de Oesterputten in Tholen. Foto:

Speciale aandacht voor ouderen en mindervaliden bij 75 jaar Bevrijding Tholen

THOLEN - Het door Stichting Tholen Sterk opgezette programma rondom de viering van 75 jaar bevrijding in combinatie met de twee-jaarlijkse Havendagen blijft groeien. Voorzitter van de stichting, William van Leeuwen, is erg te spreken over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Het programma dat via de website en Facebook te zien is wordt nog steeds aangevuld. Zo is er op vrijdagmiddag een speciaal programma voor ouderen en mindervaliden. Hiervoor zijn nu al 120 aanmeldingen.

DOOR VERA DE GEUS

"Dat Tholen inmiddels het grootste bevrijdingsevenement van de Provincie Zeeland gaat organiseren is ook bij Nederlandse- en Belgische touringcarmaatschappijen niet onopgemerkt gebleven.Inmiddels staat het evenement op de internationale kaart wat betreft 'het dagje uit' verkopen door diverse touringcarmaatschappijen", zo laat Van Leeuwen weten.

Donaties

Ook blijkt dat velen de Crowd Fundings actie een warm hart toedragen, want de teller staat inmiddels op 16.000 euro. Recent werd er ook een huis-aan-huis collecte gehouden en dat leverde ook nog eens ruim 3000 euro op. Tholen Sterk benadrukt echter dat donaties nog steeds zeer welkom zijn. Doneren kan via tholensterk.nl/doneer.

Zo kan deze doelgroep 75 jaar vrijheid toch vieren zonder de grote drukte

Mensen die een financiële bijdrage willen leveren kunnen dit ook middels een bankoverschrijving doen via bankrekeningnummer NL77 RABO 0319 0403 99 t.n.v. Stichting Tholen Sterk. Vermeld daarbij je woonplaats.

Extra programma

Vanwege de te verwachten drukte op zaterdag 6 juni, is er een speciaal programma opgesteld voor oudere mensen en mensen die slecht ter been zijn. "Zo kunnen deze personen toch meevieren met 75 jaar vrijheid zonder dat zij last hebben van de grote drukte. Tevens is ons haventerrein geheel beschikbaar voor rolstoelbussen. De toegang is gratis!", zo zegt men.

Huiskamer

Tussen 13.30 en 16.00 uur kunnen de bezoekers een bezoek brengen aan de jaren '40 huiskamer, is er een 40 minuten durend optreden van een samengesteld bevrijdingskoor van meer dan 45 zangers en zangeressen in jaren '40 kleding. Dit optreden is tussen 14.30 en 15.10 uur in de feesttent die voorzien is van stoelen en banken.

Pontoongroup

Er is ook een indrukwekkend militair kampement en men kan genieten van de Pontoongroup '40-45'. "Deze groep militairen gaat op zaterdag de bevrijding van Tholen na-bootsen, maar zullen op vrijdag op unieke wijze hun voorbereidingen treffen", zo belooft de organisatie. "Verder is er de ondiepwater Mijnenveger Hr. Ms. Mahu. Een Nederlandse kustmijnenveger / van Straelen Klasse die behoort tot het varend erfgoed van de Koninklijke Marine. Het schip is te bezoeken, echter helaas niet rolstoel toegankelijk in verband met de verhogingen en trappen."

Tenslotte staat er een 20 meter hoog historisch reuzenrad uit 1937 waar men tegen een vergoeding in plaats mag nemen. [l]

Aanmelden

Opgeven kan per mail tot 1 april, zodat er voldoende stoelen en banken geregeld kunnen worden. Mocht u van een kopje koffie of thee inclusief een mini-bolus (à € 2,50) willen genieten dan kunt u dit vermelden in dezelfde e-mail via vrijheidvieren@tholensterk.nl