Tholen wil projecten aansluiten aan concentratielocaties zoals windmolenpark Krammer dat in 2019 is geopend door de koning.
Tholen wil projecten aansluiten aan concentratielocaties zoals windmolenpark Krammer dat in 2019 is geopend door de koning. Foto: Remko Vermunt

Tholen kampt in 2030 met te weinig energie

THOLEN - Tholen kampt in 2030 met te weinig energie. Tenminste als er nies verandert in de elektriciteitsvoorziening. Dat blijkt uit de eerste Regionale Energiestrategie die Zeeland presenteerde. Binnen nu en tien jaar treden er knelpunten op waar de provincie Zeeland en de gemeente Tholen nu al beleid op moet maken.

DOOR VERA DE GEUS

De regio Zeeland heeft als eerste regio van Nederland de Regionale Energiestrategie (RES) gepresenteerd. Het betreft een plan om voor 2050 broeikasgassen terug te dringen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Met de RES wil Zeeland invulling geven aan het landelijk en Parijse Klimaatakkoord en zo haar steentje bijdragen aan de energietransitie.

Ambitie
In de RES staat hoe de regio Zeeland in de komende decennia overschakelt op schone energiebronnen en energie bespaart. Het plan is tot stand gekomen dankzij samenwerking van Zeeuwse maatschappelijke instellingen, overheden, bedrijven en burgers. De Zeeuwse ambitie is groot. Het plan beschrijft onder andere dat in Zeeland in 2050 alleen nog hernieuwbare energie wordt opgewekt, dat alle woningen energieneutraal zijn en dat het vervoer geen CO2 meer uitstoot. De focus voor het verduurzamen van woningen en gebouwen ligt vooral op isolatie, energiebesparing en het maken van doordachte keuzen. Elektrisch rijden is mogelijk door een elektriciteitsnet dat plaatsing van voldoende laadpalen mogelijk maakt. In samenwerking met de industrie zet de regio in op een groene waterstoffabriek. De bestaande waterstofvraag in Zeeland is al enorm groot. Woordvoerder en voorzitter van het bestuurlijk RES kernteam, gedeputeerde Jo-Annes de Bat, benadrukt hoe belangrijk het voor Zeeland is om een gedragen plan te hebben voor deze energie- en klimaatopgave: "Duurzaamheid en rentmeesterschap zitten in het Zeeuwse DNA. Wij kijken nuchter naar de feiten en presenteren doelen en maatregelen die haalbaar, betaalbaar maar ook noodzakelijk zijn."

Doorontwikkeling
De volgende stap is de vaststelling van de RES 1.0 door alle 13 Zeeuwse Gemeenteraden, Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het waterschap. Als dit is gedaan, gaat deze naar het Planbureau voor de Leefomgeving. Dan wordt ook de landelijke optelsom van alle regionale energiestrategieën gemaakt en berekend of hiermee de doelen uit het Klimaatakkoord bereikt worden. "Wij zien dit met vertrouwen tegemoet. Wat volgt is een uitvoeringsplan met daarin een gedetailleerde kijk op welke maatregelen in welke volgorde uitgevoerd gaan worden", zo laat men weten.

Tholen
Uit de RES blijkt dat er zeker aandacht moet zijn voor de energievoorziening op Tholen. "Verzwaring van de elektriciteitsvoorziening naar Schouwen-Duiveland en Tholen is nodig om de groeiende vraag zowel als aanbod te faciliteren. In 2030 zijn hier al knelpunten voorzien, deze treden in alle scenario's op", zo laat men weten. "In de gemeente Tholen staat 38 MW windenergie vermogen opgesteld, verdeeld over 3 projecten bij St Maartensdijk, St Annaland en Anna Jacobapolder. Deze projecten dragen bij aan de provinciale doelstelling van 570,5 MW opgesteld windenergie vermogen in 2020." Voor de eerste twee projecten wordt gekeken of de opwekking in dat gebied vergroot kan worden. Ook wordt gezocht naar een locatie voor de dorpsmolen van Sint Philipsland.

Discussie
Het is echter aan de Thoolse gemeenteraad om na te denken over de manier waarop de gemeente Tholen de klimaatdoelstellingen in 2030 en 2050 kan behalen. Men zit momenteel in het traject waarin de raad een afweging maakt of en hoe wind en zon daar deel van uitmaken. Men wil projecten graag aan laten sluiten aan concentratielocaties zoals de windmolenparken Krammer en Kreekrak en het 380 KVtracé. Wat betreft zonne-energie is er reeds een zon op land project gerealiseerd van ca 17 MW aan de Ceresweg nabij Tholen. Er zijn diverse aanvragen voor meer zon op land projecten. De gemeenteraad heeft echter aangegeven eerst beleid te willen ontwikkelen voor er nieuwe vergunningen voor dit soort projecten afgegeven mogen worden [l]