Afbeelding
Foto:

Tholen Zorgt bouwt aan een voorziening van Tholenaren voor Tholenaren

THOLEN - Een aantal Tholenaren hebben het initiatief opgepakt om vrijwilligers in te zetten die zich bekommeren om anderen. Onder de naam Tholen Zorgt willen zij omzien naar anderen. Van het naar huisarts of ziekenhuis en helpen bij het doen van boodschappen tot gewoon een kletspraatje en ondersteuning thuis. De initiatiefnemers benadrukken dat het zeker niet de bedoeling is om taken van professionals over te nemen.

DOOR VERA DE GEUS

"Op ons eiland Tholen kennen we een aantal organisaties (zoals Anna Zorgt en Flup Helpt) die vrijwilligers inzetten en daarmee omzien naar anderen. Dat kan variëren van begeleiden naar huisarts of ziekenhuis, helpen bij het doen van boodschappen, doorbreken van eenzaamheid, ondersteuning thuis en het helpen om bij de juiste mensen de juiste vragen te stellen", zegt initiatiefnemer Aad Prins uit.

Ideeën

"SGP Tholen heeft begin dit jaar het initiatief genomen mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot de oprichting van een dergelijke organisatie in de stad Tholen. Nadat contact gezocht is met het CDA en de CU is er in januari een bijeenkomst geweest waar onder andere vertegenwoordigers van de kerken aanwezig waren. Het idee van een 'zorgloket' in Tholen werd enthousiast ontvangen. In een vervolgbijeenkomst in februari zijn verschillende ideeën doorgesproken. Gaandeweg is het inzicht ontstaan dat – wil het initiatief optimaal tot zijn recht komen – het een zo breed mogelijk draagvlak moet hebben. Inmiddels is er een groep gevormd bestaande uit mensen met verschillende achtergronden", vertelt hij.

Volle breedte

Prins is echter nog op zoek naar meer vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen aan Tholen Zorgt. "Voor het opzetten van zo'n organisatie hebben we mensen nodig uit de volle breedte van de stad Tholen. Dat kunnen mensen zijn vanuit de kerken, van buiten de kerken, mensen met een migratieachtergrond en zo meer. Kortom: vrijwilligers die mee willen bouwen aan een voorziening van Tholenaren voor Tholenaren. Iedereen is dus van harte welkom", benadrukt hij. "Bij de organisatie en uitvoering gaat het onder andere om de volgende zaken: Welke zorgvragen, zorgbehoeften en wensen zijn er bij onze inwoners? Welke organisatievorm sluit hier het beste bij aan? Wat wordt onze visie en wat willen we bereiken?" [l]

Mensen die in actie willen komen, kunnen mailen naar tholenzorgt@gmail.com met naam en telefoonnummer. Bellen kan met Aad Prins via 0166-603000. Dit kan tot 11 april 2020. "Na die datum zullen we u zo snel mogelijk uitnodigen voor een startbijeenkomst."