Gedwongen vakantie

Mijn vader Frans, in 2001 op 89-jarige leeftijd overleden, voorspelde dat ik, als ik net zo oud als hij zou worden, de Derde Wereldoorlog zou meemaken. Hij heeft gelijk gekregen. Deze keer een oorlog tegen een virus. Alle sport ligt stil, dus ik heb journalistiek minder om handen. Geeft ook rust. Ik lees meer dan ooit, net als mijn lieve vrouw Annemarie die ik de biografie over Patty Brard cadeau deed. Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman tekenden het levensverhaal van de grillige diva op. Een onvoorspelbare, sluwe, narcistische vrouw met een dubbele persoonlijkheid die overal mee wegkomt, zoals een heleboel televisiepersoonlijkheden. Ik heb Patty enkele keren ontmoet waaronder op de haringparty in het hoofdstedelijke Hilton. Wat me bijstaat, zijn haar holle ogen. Ze sprak wartaal en brak abrupt ons gesprek af om op de passerende Jan Cremer en zijn Babette af te stappen.

In deze tijd van bezinning denk ik veel aan vroeger. Dat ik in de bibliotheek van Stampersgat een boek haalde, het razendsnel las en vlak voor sluiting weer het gebouwtje binnen spurtte om een nieuw boek te pakken. Toen ik zeventien was, ploften Brabants Nieuwsblad en De Stem in de brievenbus. De sportpagina's verslond ik. Voor een kwartje kocht ik zaterdags bij sigarenboer Rombouts het Algemeen Dagblad. Onderweg naar huis rook ik aan de krant. Hoewel ik op de onderwijzersopleiding zat, wilde ik journalist worden. In 1971 haalde chef-sport Peter Heerkens me naar De Stem. Gebrek aan ervaring wuifde hij weg. Hij stuurde me naar een wedstrijd van RBC. 'Van onze sportcorrespondent' stond boven het stukje. Ik ga het knipsel eens opzoeken. Ook neem ik me voor de dagboeken van mijn moeder Nelly te lezen. Ze beschreef haar worstelingen met het leven tijdens het vallen van het herfstblad.

'Nooit natrappen', mijn door Edicola uit te brengen biografie over Ernie Brandts, is op weg naar de drukker. Binnenkort in de winkel en te bestellen via bol.com. In 2008 eindigde NAC onder Brandts derde in de eredivisie. Ondanks deze ongekende prestatie kreeg Ernie genadeloos de zak. Hield mede verband met … vrouwen. Voor het eerst onthult de huidige coach van FC Eindhoven hoe het allemaal zat.[l]