Afbeelding
Foto: De Schutse

Corona-maatregelen treffen Thoolse ouderen hard

THOLEN - Sinds 18 maart zijn alle zorginstellingen op slot. Een maatregel die noodzakelijk is maar de ouderen hard treft. De bezoekjes van hun kinderen en kleinkinderen waar de ouderen zo naar uitkeken blijven uit. Ook de dagelijkse gezamenlijke activiteiten zijn opgeschort waardoor ouderen steeds meer in een isolement raken.

DOOR JACOLINE DE BOER

Ook het zorgpersoneel wordt hard geraakt door de maatregel. Doordat er nu geen familie en vrijwilligers meer binnenkomen bij een zorginstelling komt er nog meer op de schouders van het zorgpersoneel terecht. De werkdruk die altijd al hoog was in de zorg is nu nog hoger geworden. Ook ouderen die nog thuis wonen worden getroffen. Familie komt minder of niet meer langs en even een knuffel aan iemand geven is er niet meer bij.


'Bewoners en familie hebben veel begrip voor de situatie maar blijven het pijnlijk vinden'

Opa's en oma's zwaaien naar hun geliefde (klein-) kinderen vanachter hun raam en ook het dagelijkse bezoekje aan de supermarkt is niet meer bij. En dit alles gaat tot minimaal 28 april duren waardoor het gemis bij de ouderen alleen maar erger wordt.

Schutse Zorg Tholen

Ook bij Zorgcentrum de Schutse in Sint-Annaland merken ze dat het voor de ouderen moeilijk is. Peter Kok bestuurder van het zorgcentrum: "Vooral de familie van dementerenden heeft het erg moeilijk nu zij hun familielid niet kunnen bezoeken. De dementerende zelf krijgen hier niet zoveel van mee, aan hen gaat het grotendeels voorbij". Bij de overige bewoners valt het gemis zwaar. Sinds de "lockdown" komen er geen familie, vrijwilligers of leveranciers meer in de Schutse waardoor de werkdruk van het zorgpersoneel nu fors is toegenomen. De activiteitenbegeleiding ligt stil en in plaats daarvan wordt er nu 1 op 1 begeleiding gegeven wat aanzienlijk meer tijd kost. De dagbesteding is gesloten en alle activiteiten zijn afgelast.

Betrokkenheid

"Bewoners en familie hebben veel begrip voor de situatie maar blijven het pijnlijk vinden. Iets wat natuurlijk goed te begrijpen is. Tot op heden slaan wij ons er goed doorheen. Er is een enorme betrokkenheid vanuit de samenleving", vertelt Peter Kok. Bijna dagelijks worden de bewoners en personeel van het zorgcentrum en de thuiszorg verrast met allerlei lekkernijen. Er zijn bloemen geleverd door de lokale Jumbo voor de bewoners en chocolade voor het personeel. Er worden dagelijks meerdere (zelfgemaakte) kaarten en koeken afgegeven om zo de bewoners en het personeel een hart onder de riem te steken. De ene actie roept de andere op. Afgelopen maandag werd het personeel ook nog eens extra in het zonnetje gezet. Alle 325 medewerkers van Schutse Zorg op Tholen werden namelijk verrast door het management met een vitaminepakket en een hartverwarmende kaart. "Wij hebben tastbaar gemaakt, zorg goed voor jezelf. Slaap goed en eet gezond. Het pakket en de kaart is een gebaar vanuit het management om te laten zien dat zij heel erg meeleven met het zorgpersoneel en hun zo ook een hart onder de riem te steken", vertelt Peter.

Creativiteit

Zorgcentrum de Schutse gaat erg creatief om met de situatie. Zo is er vorige week een heuse gangbingo gehouden waarbij de bewoners vanuit hun deuropening mee konden spelen.Volgende week zullen zij op dezelfde manier gaan bloemschikken.

'Er is een enorme
betrokkenheid vanuit de
samenleving'

Via de huisomroep van het zorgcentrum wordt er iedere week een programma aangeboden. Er is muziek te beluisteren en een voorleesuurtje. Ook kunnen de bewoners via de huisomroep de Bijbelkring, de weekafsluiting en de kerkdiensten volgen. En ook wordt er veel aan beeldbellen gedaan.

Ten Anker

Ook het personeel en de bewoners van Ten-Anker Tholen zijn al meerdere keren verrast. Zij ontvangen ook uit diverse handen kaarten, bloemen en lekkers. Bewoners kregen twee weken geleden al meerdere plantjes zodat hun kamers iets werden opgefleurd in deze moeilijke tijd. Een dochter en kleindochter van een cliƫnt maakten samen vrolijke gehaakte hartjes. Deze hartjes maakten zij vast op een kaartje met een lieve tekst om zo de bewoners een hart onder de riem te steken. Er kwam een zanger naar Tholen om de bewoners toe te zingen en afgelopen dinsdag werd het personeel en de bewoners nog eens verrast. Medewerkers van Zo en peuteropvang Tholen overhandigde overheerlijke bonbons. Het is voor hen een steuntje in de rug in deze moeilijke periode. Een ieder wordt getroffen door het virus en de maatregelen. Pas goed op uzelf en elkaar! [l]

Afbeelding