foto Willeke Terlouw
foto Willeke Terlouw Foto: Willeke Terlouw

Thoolse Mirthe maakt postcards voor het goede doel

THOLEN - Mirthe Walpot uit Tholen is een actie begonnen om de bevolking in Ruiru, Kenia te steunen. Sinds twee jaar is zij verliefd op het land en maakt zij nu van dichtbij mee hoe moeilijk men het heeft in Kenia door de Coronacrisis.

Door JACOLINE DE BOER

Mirthe woont nog thuis bij ouders maar is zo vaak als ze kan in Kenia te vinden. Sinds een jaar heeft ze daar haar grote liefde gevonden en het land voelt als een tweede thuis. Naast de verkoop van haar kaartensetjes heeft ze ook al een tijdje een bedrijfje met Keniaanse sieraden, Zuri wat mooi betekent in Swahili. De opbrengst van beiden is voor de bewoners van het arme land.

Fotografie

Ongeveer vier jaar geleden begon Mirthe met het maken van natuurfoto's. Ze deelde deze foto's op social media en kreeg toen al snel de vraag om een loveshoot te fotograferen. Het stel was zeer tevreden over de foto's en vroeg haar vervolgens voor hun bruiloft. Al snel volgde de volgende bruiloft , een Keniaans-Nederlandse bruiloft dit keer. In 2018 vertrok Mirthe naar Kenia om voor een stichting te fotograferen. Ze ontmoette daar Nemuel en een half jaar later toen Mirthe weer in Kenia was sprong de vonk over.

Economische impact

"Als fotograaf en fervent kaartjesschrijver kwam ik op het idee voor de fotokaarten. Ik had nog prachtige foto's van Kenia en aangezien de Coronacrisis daar een heftige economische impact heeft wilde ik hun graag steunen", vertelt Mirthe. Nu ze voorlopig door de crisis geen werk heeft als fotografe heeft ze alle tijd voor dit goede doel. Tot nu toe heeft Mirthe door donaties en de verkoop van haar sieraden en kaartensetjes al geld binnen weten te halen. Dit geld is inmiddels grotendeels al op. Afgelopen week heeft Nemuel al vele gezinnen blij kunnen maken met zakken rijst, bloem en andere levensmiddelen.

Slechte gezondheidszorg

De situatie in Kenia is toch iets anders op het moment als in Nederland. Er geldt een straatverbod tussen 19:00 uur en 05:00 uur. Kinderen kunnen ook niet naar school maar volgen ook thuis geen les omdat mensen geen laptop,computer en of internetverbinding hebben. Als men ziek wordt is er geen goede gezondheidszorg. Tienermoeders slapen met hun baby op straat omdat hun hutje is overstroomd en geld voor eten is er gewoon niet. Mirthe hoopt dan ook met verkoop van haar kaarten en sieraden de plaatselijke bevolking in Ruiru, Kenia zoveel mogelijk bij te kunnen staan. "Problemen zijn er altijd, maar ze hoeven in ieder geval dan niet met een lege maag te gaan slapen", aldus Mirthe. [l]

Wilt u dit prachtige initiatief steunen? Kaarten kunnen gekocht worden via Mirthe's website: www.mirthehelena.nl/shop. Meer info is ook te vinden op Instagram op @mirthehelenaphotography.

Afbeelding