FOTO EUGÈNE DE KOK
FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Boodschap van hoop op dag dat Four Freedoms Awards zou plaatsvinden

MIDDELBURG - Han Polman van de Roosevelt Foundation en de laureaten van de Four Freedoms Awards hebben samen een video opgenomen.

Deze ‘boodschap van hoop’ in ‘uitdagende tijden’ is gemaakt in de geest van Franklin Delano Roosevelt. De oud-president van Amerika wilde in 1941 met zijn Four Freedoms-toespraak de bevolking immers ook hoop geven. De uitreiking van de naar deze toespraak vernoemde Four Freedoms Awards worden om het jaar uitgereikt in Middelburg. De ceremonie zou dinsdag hebben plaatsgevonden in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

Vrijheid

In de video zegt de Filippijnse journalist Maria Ressa dat we moeten oppassen dat onze vrijheden niet te veel worden ingeperkt tijdens de coronacrisis. “We moeten er een tijdslimiet aan stellen, want vrijheden terug veroveren kan moeilijker zijn dan het virus verslaan.” Ressa zou dinsdag de award voor de vrijheid van meningsuiting krijgen.

Godsdienst

Azza Karam van de organisatie Religions for Peace, die de award voor de vrijheid van godsdienst krijgt, zegt dat we ‘fysiek’ misschien van elkaar zijn gescheiden, maar ‘spiritueel’ dichterbij elkaar zijn dan ooit. De Nederlandse journalist en winnaar van de award voor de vrijwaring van gebrek Sander de Kramer put hoop uit de ‘liefde en compassie’ die hij om zich heen ziet en is ervan overtuigd dat we daarmee het virus overwinnen en Leoluca Orlando, de burgemeester van Palermo, zegt dat we geen angst moeten hebben. “Ik heb geen vrees”, vertelt de winnaar van de award voor vrijwaring van vrees.

Verenigde Naties

Als laatste laat secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres weten dat de wereld nu vooral solidariteit nodig heeft. Zijn organisatie zou de Four Freedoms Awards in Middelburg in ontvangst nemen. De ceremonie is vanwege de verspreiding van het coronavirus verzet naar volgend jaar. [l]