Afbeelding
Foto: Pixabay

Verzoek om verruiming van NOW-regeling

Werkgevers en vakbonden, verenigd in de Stichting van de Arbeid, hebben bij minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het verzoek ingediend om de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid, kortweg NOW, ook mogelijk te maken voor bedrijven die onderdeel zijn van een concern.

Van de NOW-regeling kan gebruik gemaakt worden door zelfstandige bedrijven die als gevolg van de coronacrisis meer dan 20 procent verlies aan omzet lijden. De werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de regeling voor veel sectoren een uitkomst. Maar voor met name het midden- en kleinbedrijf met verschillende werkmaatschappijen werkt de regeling onvoldoende. Het gaat bijvoorbeeld om garagehouders, of MKB-ers in de bouw, installatie of schoonmaak. Deze bedrijven bieden veel mensen een inkomen.

Omzetdaling

De NOW-regeling kijkt voor de hoogte van de subsidie aan een concern met meerdere rechtspersonen naar de omzetdaling van de gehele groep. Het idee is dat de verschillende onderdelen het verlies bij één onderdeel kunnen opvangen en dat personeel elders kan worden ingezet. Personeel is tussen die werkmaatschappijen echter niet altijd uitwisselbaar. Daardoor gebeurt het dat de omzetdaling voor het concern per saldo niet groter is dan 20 procent en dus het recht op de regeling vervalt.[l] FOTO PIXABAY