FOTO WESLEY VAN DER LINDE
FOTO WESLEY VAN DER LINDE Foto: Wesley van der Linde

Aangepast programma tijdens Dodenherdenking in Tholen

THOLEN - In verband met het coronavirus staat de gemeente Tholen dit jaar op een passende, maar waardige en verantwoorde manier stil bij de Dodenherdenking op 4 mei. Bij de uitwerking van de invulling zijn de maatregelen die Rijksoverheid treft in verband met het coronavirus leidend. Door de maatregelen kan er geen publiek aanwezig zijn.

Voor hen die hun dierbaren willen herdenken is dit een emotionele en pijnlijke situatie, beseft de gemeente Tholen. "Juist daarom proberen we rekening te houden met de maatschappelijke omstandigheden in deze periode waarin de onderlinge verbondenheid belangrijk is."

Speciale aandacht

De gemeente Tholen wil het mogelijk maken dat, ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden, op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan worden herdacht en stil gestaan kan worden bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. We vragen speciale aandacht voor de veteranen en al die mensen die de verschrikkingen van deze oorlog zelf hebben meegemaakt en nu extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

Toespraak

Burgemeester Ger van de Velde-de Wilde houdt, voorafgaande de Nationale Herdenking, haar toespraak welke is te volgen via Omroep Tholen. Ook legt zij met wethouder Peter Hoek een krans namens het gemeentebestuur van Tholen.
Op maandag 4 mei om 19.30 uur wordt de toespraak van de burgemeester uitgezonden bij Omroep Tholen via radio (106,5), televisie en YouTube. "Er is voor dit tijdstip gekozen zodat onze inwoners in deze bijzondere situatie in de gelegenheid worden gesteld ook de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam live te kunnen volgen." Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. Dit alles zonder publiek. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

Taptoe

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het Taptoe-signaal geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. In navolging op het Nationaal Comité, worden alle blazers uit de gemeente Tholen opgeroepen om het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Wie wil, kan het Wilhelmus spelen, zoals dat bij de 4 mei herdenkingen gebruikelijk is. Ook wordt iedereen uitgenodigd thuis het Wilhelmus mee te zingen.

Vlag

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Bloemen

Wie de slachtoffers wil herdenken door middel van het leggen van bloemen bij het monument in Tholen, kan dit op eigen initiatief de gehele dag doen. Wel wordt gevraagd daarbij de gezondheidsadviezen van de Rijksoverheid in acht te nemen. [l]