Afbeelding
Foto:

Thoolse Iris ontwerpt beschermende kleding voor medici

THOLEN - Iris Hage-Bos uit Tholen is normaal gesproken werkzaam als kledingontwerpster van modieuze kleding. Nu in deze bizarre tijd ligt het ontwerpen van dagelijkse kleding even stil en zet zij zich in om kleding voor de medici te ontwerpen en te maken.

DOOR JACOLINE DE BOER

Iris woont samen met haar man Berrie en haar dochter Eden van 11 in een gezellig vissershuisje aan de haven van Tholen. Vanuit deze plek werkt zij op het moment aan medische schorten. Geen schorten die na éénmaal dragen weggegooid moeten worden maar schorten van hoogwaardige technische kwaliteit die na reiniging opnieuw gebruikt kunnen worden. Juist deze schorten zijn nu heel erg welkom omdat er een schrijnend tekort aan is.

Beste resultaten
Iris is na het voltooien van de MTS voor Mode en Kleding naar de modeacademie gegaan. Ze vond al vrij snel daarna een baan als modeontwerpster in Amsterdam. Ze had het hier prima naar haar zin, maar de lange afstand begon haar tol te eisen. Ze had geluk en kon aan de slag bij Van Popering B.V. in Oudenbosch. Sinds acht jaar is Iris daar werkzaam als stylist en designer. De eigenaar is Leen van Popering, van oorsprong een Stallander. Het bedrijf ontwerpt, produceert en distribueert normaal gesproken kleding voor hun eigen labels/merken. Hun kleding is te vinden in vele winkels in Nederland en gedeeltelijk in Duitsland en is bedoeld voor oudere dames die zich graag modieus en kleurrijk kleden. Sinds begin dit jaar is hun merk Sensia ook te koop bij Inema in Tholen.

Thuiswerken
Begin maart werd het Textielbedrijf net als zoveel bedrijven overvallen door de berichtgevingen omtrent het Coronavirus. Iris vertelt hierover: "Wij werken met een klein team in een kantoor in Oud-Gastel. Bij ons is het een komen en gaan van klanten, fabrikanten en agenten uit binnen- en buitenland. Ook bezoeken wij normaal gesproken beurzen in verschillende landen en hebben wij internationale betrekkingen. Onderling in het team werken wij nauw samen. Al snel hadden wij door, het zal moeilijk zijn om afstand te kunnen bewaren. Mijn werkgever heeft thuiswerken al langer hoog in het vaandel staan, dus in dat opzicht waren wij goed voorbereid. Vol goede moed gingen wij dan ook aan de slag".

Gloeiende plaat
In eerste instantie werd geprobeerd om de nieuwe collectie te blijven ontwikkelen. De situatie rondom het virus verslechterde en er kwamen nieuwe maatregelen vanuit de overheid. Normaal gesproken verkocht Popering B.V. voornamelijk kleding aan kleinere winkels en aan bejaardenhuizen. Iris vertel: "Wij zijn voor de verkoop afhankelijk van kleine winkeliers. Zij hebben het erg zwaar. Het geld is in de collectie gestopt en de winkels hangen vol maar er is amper doorverkoop. Ook de verkoop aan bejaardenhuizen ging niet meer. Deze zijn niet meer toegankelijk, wat uiteraard zeer begrijpelijk is. Maar ook daar valt voor ons een groot deel van de omzet weg. De crisis grijpt iedereen aan en ook mijn werkgever zag de schrijnende beelden van de zorg. De grote tekorten die er ontstonden van onder andere beschermingsmiddelen en beademingsapparatuur". Ook in de omgeving van Iris haar werkgever zijn er mensen die intensieve zorg nodig hebben en haar werkgever besloot dan ook snel om te helpen. Ze hadden de capaciteit, mankracht en middelen en een flinke motivatie. "Daarom zijn wij medische schorten gaan ontwerpen en produceren. Een druppel op de gloeiende plaat, maar op deze manier kunnen wij toch wat doen", vertelt Iris.

Eigen ontwerp
Er werd een eigen ontwerp gemaakt van een medisch schort, vervolgens een technische tekening en uiteindelijk werd er gezocht naar geschikte stoffen. En niet voor niks. Inmiddels heeft het bedrijf al meerdere orders kunnen verzenden naar ziekenhuizen in de buurt. Het bedrijf hoopt meer capaciteit te kunnen krijgen zodat ze meer ziekenhuizen maar ook zorginstellingen kunnen gaan helpen. Op dit moment werkt het hele team aan de productie, ieder op zijn eigen werkterrein. Ieders expertise is hard nodig op het moment. Iris heeft zelf de eerste modellen gemaakt op haar eigen naaimachine, iets wat uitzonderlijk is. Normaal gesproken wordt dit gedaan door de modelleurs in het atelier. Maar om snel te kunnen handelen moet er soms ook op een andere manier gewerkt worden.

Doel
Voor nu is het doel van Iris en het bedrijf om zoveel mogelijk te helpen. Hun eigen labels liggen op een laag pitje. "We moeten afwachten wat de toekomst gaat brengen. Welke winkels zullen het gaan redden en aan wie kunnen wij straks nog leveren. Wat is er van ons bedrijf over na de crisis. Er zullen vele andere bedrijven in hetzelfde schuitje zitten", vertelt Iris. Er is op het moment ontzettend veel vraag naar beschermende kleding. Niet alleen komt er grote vraag vanuit ziekenhuizen maar ook juist in de thuiszorg en verzorgingstehuizen is de vraag groot.

Bescheiden
Iris vindt het fijn dat ze een kleine bijdrage kan leveren." In het begin sta je aan de zijlijn te kijken wat er allemaal gebeurt. Je ziet je droom en onze prachtige collectie in duigen vallen. En als dit dan langskomt is dat super. Ik heb zoveel respect voor mensen in de zorg. Ik wil mijzelf en ons bedrijf dan ook echt niet op de voorgrond zetten. Ik vind het alleen leuk om nu eens een positief geluid te laten horen. Behalve thuisblijven en afstand houden is er nu nog iets wat ik kan doen en dat vind ik erg fijn. Ik wil graag alle toppers in de zorg een hart onder de riem steken en iedereen veel gezondheid en sterkte toewensen", aldus Iris. Indien er zorginstellingen interesse hebben in de schorten kunnen zij contact opnemen via info@sensia.nl [l]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding