Afbeelding
Foto:

Start van bouw Brede School Tholen zeer nabij

THOLEN - Aannemersbedrijf De Nijs-Soffers is door de gemeente gekozen als ontwikkelaar van de Brede School in Tholen-stad. Dat heeft wethouder Peter Hoek bekendgemaakt.

DOOR PETER HOUTEPEN

De school komt schuin achter de Meulvliet en naast het zwembad, op de plek van het gebouw van het Westerpoortcollege. Die voormalige vmbo-school stond al enkele jaren leeg en is noodgedwongen verhuisd naar Halsteren.

Onderdeel

De Eben Haƫzerschool, De Regenboog, De Veste en Ter Tolnes gaan onderdeel uitmaken van de Brede School, samen met de ketenpartners GGD, Bibliotheek Oosterschelde, Juvent Jeugdzorgspecialist, Zo Kinderopvang, een kinderfysiotherapeut en een logopedist. Gaandeweg is het plan nog uitgebreid met het faciliteren van een speeltuin naar aanleiding van een burgerinitiatief.

Traject

De start van de bouw is een belangrijk moment voor de gemeente Tholen, zegt wethouder Peter Hoek. "We praten over een traject dat heel veel jaren heeft geduurd. Als ik het op een rijtje zet wel een periode van tien jaar. In de voorbereiding zijn heel veel partijen betrokken geweest, met in de eerste plaats natuurlijk de diverse schoolbesturen."

Budget

De gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met totaal beschikbare budget wat nodig is om binnen de aanbesteding het project uit te kunnen voeren. Hoek: "Voor ons toch een moment om even bij stil te staan. We hadden dat graag willen doen met de scholen en de kinderen, maar vanwege de corona beperkende maatregelen kan dat nu natuurlijk even niet."

Lokale betrokkenheid

Het plan voorziet in een renovatie van het bestaande gebouw om dit geschikt te maken voor hedendaags modern basisonderwijs, en een stuk nieuwbouw.

'Eind deze week gaan de eerste palen de grond in'

Jeroen de Nijs van De Nijs-Soffers zegt al volop bezig te zijn met de voorbereidingen, zoals inkoop, bestellingen en de contracten met onderaannemers. "Bij die onderaannemers hebben we rekening gehouden met de lokale betrokkenheid. Dat is ook een boodschap die we van de gemeente Tholen mee hadden gekregen."

Palen

Deze week wordt gestart met het grondwerk. "Dan zal de nieuwbouw echt ontgraven worden en zullen ook de bouwcontouren zichtbaar worden. Eind deze week gaan de eerste palen de grond in. Tegelijkertijd starten we met de sloopwerkzaamheden van het bestaande gebouw. Dat zal dus helemaal gestript worden en met de nieuwbouweisen weer helemaal opgebouwd worden, zodat eigenlijk twee nieuwe gebouwen ontstaan."

Startblokken

Peter Hoek: "Hoe dan ook geven met dit project het maatschappelijk-educatief gebeuren in Tholen-stad een enorme boost en een perspectief op de toekomst voor de komende tientallen jaren. We staan allemaal in de startblokken om te beginnen aan de bouw", besluit hij. [l]

Afbeelding