Afbeelding
Foto:

Roep om aandacht voor Thoolse mantelzorgers

THOLEN - Marcel Vercammen van ChristenUnie Tholen vraagt zich af hoe het met de mantelzorgers op het eiland gaat. Volgens het raadslid is het belangrijk dat de gemeente Tholen deze mensen in beeld heeft om hen indien nodig van ondersteuning te voorzien. Verder wijst hij op het initiatief Zorgladder Mantelzorg.

"Ook voor mantelzorgers is het een zware tijd. Dagbesteding, dagopvang en respijtvoorzieningen zijn dicht, zodat mantelzorgers 24 uur per dag verantwoordelijk zijn voor de zorg voor hun hulpbehoevende dierbare", zo begint Vercamme. "Omdat overbelasting dreigt, vinden wij het noodzakelijk te weten hoe en waar er extra hulp nodig is."

Vercamme wil van de gemeente Tholen weten of het college in beeld heeft hoe het op dit moment met de mantelzorgers in de gemeente Tholen gaat of dat ze in ieder geval bereid is dit te peilen via bijvoorbeeld de diverse lokale mantelzorgorganisaties. Volgens hem moet de gemeente erachter komen of Thoolse mantelzorgers behoefte hebben aan ondersteuning.

Volgens het raadslid zou de Zorgladder Mantelzorgzorg wellicht een hulpmiddel zijn. Deze bestaat uit 5 stappen. Per stap geeft de zorgladder aan voor welke hulp je in aanmerking kunt komen als je het niet meer redt. En wie je kunt aanspreken voor de hulp. Stap 1 en stap 2 gaan over wat je zelf (meer) kunt doen, en hoe je daarbij hulp vraagt aan anderen. De mensen die tot 2 a 3 keer per week voor een ander zorgen zullen het hier zoveel mogelijk mee moeten redden. Voor die mantelzorgers die dagelijks voor iemand zorgen of die inwonen bij diegene voor wie ze zorgen, en die merken dat in stap 1 en 2 voor hen geen verlichting meer te vinden is, kunnen stap 3 en verder zetten. Dat geldt ook voor mantelzorgers die zelf kwetsbaar zijn.

De gemeente Tholen kan nog niet inhoudelijke reageren en volgt de reguliere antwoordprocedure. [l]