Marleen Aarnoudse van de Stelhoek in Oud-Vossemeer wordt ook getroffen door de crisis.
Marleen Aarnoudse van de Stelhoek in Oud-Vossemeer wordt ook getroffen door de crisis. Foto:

Thoolse boeren en telers wachten op ontwikkelingen op de veiling

THOLEN - Boeren hebben het over het algemeen altijd al zwaar. Ze zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. En de laatste tijd was er ook nogal wat commotie door het stikstofprobleem. Ook nu met de Coronacrisis zijn de boeren en telers de dupe.

DOOR JACOLINE DE BOER

Rien Veraart van Veraart Agri B.V. maakt aan den lijve mee wat de crisis inhoudt. Niet alleen heeft hij een landbouwbedrijf in de Langeweg tussen Oud-Vossemeer en Tholen maar hij heeft ook een bedrijf in Tsjechië. Dat land komt hij nu niet in aangezien de grenzen gesloten zijn.Normaal gesproken ging Rien één keer in drie weken naar Tsjechië. Hij zou het land wel in kunnen aangezien hij recht heeft op een werkvergunning maar zou dan twee weken in quarantaine moeten. Voorlopig blijft hij dus in Nederland en houdt contact op afstand. Bij zijn bedrijf in Nederland heeft Rien drie man personeel in dienst. Het afstand houden is lastig maar zegt Rien hierover:" We moeten gewoon aanpassen". Op het land van Rien groeien onder andere consumptieaardappelen, zwarte bessen en graszaad. Of de Corona voor financiële problemen zal zorgen kan Rien nog niet zeggen. " Op dit moment merken wij nog niks maar het seizoen is nog niet begonnen. Het is moeilijk om te zeggen hoe de situatie zich gaat ontwikkelen. De export bepaald uiteindelijk ook een groot gedeelte van de afzetmarkt", vertelt Rien.

Tulpen

Wie nu al wel duidelijk verandering zag in zijn werkzaamheden is Michael Bult. De Stallander heeft samen met zijn vrouw een fietsenwinkel en is werkzaam als vrachtwagenchauffeur en koerier. Michael merkte helaas dat er duidelijk minder werk was en kwam op een idee. Zijn vrouw Ellen vertelt hierover: "Michael had minder werk en we lazen op een gegeven moment dat de kwekers het erg moeilijk hadden. Daardoor kwamen wij op het idee om tulpen te gaan verkopen die anders weggegooid worden omdat de afname een stuk minder is. De kweker komt nu nog enigszins van zijn tulpen af. De mensen worden er blij van en zo hebben wij ook nog wat te doen". Wat Ellen overigens opviel is dat mensen de tulpen voornamelijk cadeau doen.

Bakken

Addy en Marleen Aarnoudse van de Stelhoek in Oud-Vossemeer worden ook getroffen door de crisis. Het echtpaar runt een landbouwbedrijf en een boerderijwinkel. Zij telen bloemzaden en aardappelen. Op het moment merken zij geen afname van de verkoop van aardappels. Zij zagen deze juist groeien door de crisis. Doordat de mensen nu meer thuis zijn en zelf moeten koken zagen zij overduidelijk een hogere verkoop. Ook meel en bakmixen die geleverd worden door Molen de Jager waren niet aan te slepen de eerste weken. In het begin zag Marleen die ook cadeauartikelen verkoopt dat dat wel minder liep, inmiddels is ook dat aan het bijtrekken.

Workshops

Het landbouwbedrijf merkt dus weinig negatiefs op het moment aan de crisis. Marleen vertelt: "Hoe het straks op de veiling is weten we natuurlijk nog niet. We hebben echt onze werkzaamheden gewoon al ligt er in de boerderijwinkel wel een hoop stil. Normaal gesproken is het een drukte van belang met workshops en high tea's. Deze zijn allemaal stilgelegd. Ook de verkoop van ambachtelijk ijs gebeurt op dit moment niet. Het stel was ook druk bezig met een pluktuin die deze zomer zou openen. "Wij zouden deze zomer onze pluktuin openen. Alles is ingezaaid en ligt klaar. Ook hebben we groenten die je zelf mag snijden. Het is nu even afwachten wanneer wij open mogen", vertelt Marleen. [l]