Gemeente wil De Meestoof aanmelden voor noodpakket voor culturele sector

SINT ANNALAND - De gevolgen van de coronacrisis voor streekmuseum De Meestoof zijn nog niet duidelijk. Toch wil de gemeente het streekmuseum alvast bij het rijk in beeld brengen in het kader van het noodpakket Culturele en Creatieve sector. Dit noodpakket bestaat uit 30 miljoen euro voor onder andere musea die door het verbod op het ontvangen van bezoekers in de problemen komen. Bij de aanvraag wil de gemeente wel duidelijk maken dat de gemeentelijke co-financiering op 50/50 basis niet haalbaar is.

DOOR VERA DE GEUS

De gevolgen van de crisis voor De Meestoof zijn nog niet in beeld, het is nog niet duidelijk wat het rijk verstaat onder 'cruciale regionale musea' en de gemeente Tholen kan zo goed als zeker niet co-financieren terwijl dit wel een eis is. Toch wil de gemeente De Meestof voorlopig toch alvast aanwijzen als instelling die mogelijk mee kan lopen in het proces voor een bijdrage uit het Noodpakket Culturele en Creatieve sector. Het Rijk wil namelijk 30 miljoen investeren in cruciale regionale musea, podia en filmtheaters. "Een gemeentelijke co-financiering (50/50) wordt als mogelijke voorwaarde genoemd wat een probleem is voor gemeenten", zo laat de gemeente Tholen weten die dit ook beaamt.

Aanvraag

"De regio doet een aanvraag bij het Rijk, dus moet de gemeente zo snel mogelijk in beeld hebben wie wij van vitaal belang vinden én wie het water echt aan de lippen staat. Daarbij moeten instellingen eerst een beroep hebben gedaan op de generieke maatregelen. Instellingen moeten daarnaast eerst de eigen reserves aanspreken en alleen instellingen met een eigen inkomstenpercentage van minimaal 15% van hun totale omzet in 2018 komen in aanmerking", zo zegt de gemeente. "Instelling kunnen zich natuurlijk melden, maar als gemeente hebben wij hierin een taak omdat de regio de aanvraag doet." [l]