Tholen stuurt hulpbrief naar Thoolse mantelzorgers

THOLEN - Alle mantelzorgers op het eiland Tholen die bekend zijn bij de gemeente of de zorginstanties, hebben een brief ontvangen waarin onder andere de Mantelzorgladder, nuttige links, verwijzing naar de zorgloketten en de mantelzorglijn onder de aandacht worden gebracht. Dit op verzoek van onder andere Marcel Vercamme van ChristenUnie. Hij spreekt van een voortvarende actie van de gemeente, maar roept mantelzorgers wel op zich te registreren, zodat ze ook benaderbaar zijn.

DOOR VERA DE GEUS


"Ook voor mantelzorgers is het een zware tijd. Dagbesteding, dagopvang en respijtvoorzieningen zijn dicht, zodat mantelzorgers 24 uur per dag verantwoordelijk zijn voor de zorg voor hun hulpbehoevende dierbare", zo schreef Vercamme. "Omdat overbelasting dreigt, vinden wij het noodzakelijk te weten hoe en waar er extra hulp nodig is." Vercamme wilde van de gemeente Tholen weten of het college in beeld heeft hoe het op dit moment met de mantelzorgers in de gemeente Tholen gaat. Volgens hem moet de gemeente erachter komen of Thoolse mantelzorgers behoefte hebben aan ondersteuning.


Registratie

Het gemeentebestuur laat nu weten direct in actie te zijn gekomen. "Het college heeft niet van alle mantelzorgers een direct beeld. Veel mantelzorgers zijn in beeld bij zorgaanbieders. Verder onderhouden we via WMO en Jeugd consulentes en via het steunpunt mantelzorg, contact met daar bekende mantelzorgers. Het college heeft lokale zorginitiatieven opgeroepen extra alert te zijn op de kwetsbare mensen en hun mantelzorgers. De zorgloketten hebben de hulp die zij kunnen bieden, onder de aandacht gebracht bij de bewoners in hun kern." Volgens de gemeente is de behoefte aan ondersteuning per mantelzorger zeer variabel: "Deze behoefte strekt van een luisterend oor tot overname van zorgtaken. Het steunpunt . In de huidige situatie trachten zorgaanbieders en zorgloketten voor de zwaarst belaste mantelzorgers adequate ondersteuning te bieden. De buurtsportcoaches worden ingezet om kwetsbare jongeren te ondersteunen, waaronder jonge mantelzorgers." Verder hebben de gemeente geregistreerde mantelzorgers een brief ontvangen met informatie, verwijzing naar de zorgloketten en de mantelzorglijn. Ook wordt daarin nog eens aangegeven dat zij bij het steunpunt mantelzorg van de gemeente terecht kunnen.


Vercamme: "Het college is voortvarend te werk gegaan. Fijn dat dit overzicht er, ook per woonkern, is. Voor het verkrijgen van informatie is het wel van belang dat iedere mantelzorger zich registreert bij de gemeente. Op die manier kan iedere mantelzorger ondersteuning krijgen." [l]