Tholen zou moeten gaan bezuinigen op onderhoud van de openbare ruimte, maar dat ontkent de gemeente.
Tholen zou moeten gaan bezuinigen op onderhoud van de openbare ruimte, maar dat ontkent de gemeente. Foto: Google Maps

Gemeente niet blij met conclusies van de Volkskrant over Thoolse financiën

THOLEN - Door de coronacrisis dreigt de gemeente Tholen in de financiële problemen te raken. Dat staat in De Volkskrant van 4 mei. Tholen zou moeten gaan bezuinigen op onderhoud van de openbare ruimte, infrastructuur en verkeer om zo aan de financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Navraag leert dat de gemeente Tholen niet blij is met de inhoud van het artikel.

DOOR VERA DE GEUS

"Door de coronacrisis dreigen gemeenten verder in financiële problemen te raken. Inkomsten verdwijnen als sneeuw voor de zon, terwijl coronagerelateerde kosten zich opstapelen. Driekwart van de gemeenten verwacht daardoor extra te moeten bezuinigen. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant, die door 77 kleine en grote gemeenten door heel het land is ingevuld. Veel gemeenten stonden er voor de uitbraak van de pandemie financieel al belabberd voor. Vooral vanwege tekorten op zorgtaken die ze overnamen van het Rijk moesten ze al flink bezuinigen. Daar komt de coronacrisis bovenop", zo begint het artikel in de Volkskrant van 4 mei. "De gemeente Stadskanaal verwacht binnen een half jaar liquiditeitsproblemen, net als Tholen. De Zeeuwse gemeente denkt te moeten bezuinigen op onderhoud van de openbare ruimte, infrastructuur en verkeer om zo aan de financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen", zo valt te lezen in de krant.

Bezuinigingen niet aan de orde

Een woordvoerder van de gemeente Tholen geeft desgevraagd aan dat het gemeentebestuur zich niet herkent in het artikel in de landelijke krant. "Er is door één van onze medewerkers eind april een enquête ingevuld die mogelijk als basis heeft gediend voor het artikel. Echter de conclusies die de journalisten van de Volkskrant trekken zijn veel te kort door de bocht, doen geen recht aan de antwoorden die in de enquête zijn gegeven en zijn niet geverifieerd bij bestuur of verantwoordelijk management. Het is zeker niet de verwachting dat we binnen een half jaar moeten bezuinigen. Bezuinigingen op de in het artikel genoemde terreinen openbare ruimte, infrastructuur en verkeer zijn nu dus niet aan de orde", zo laat zij desgevraagd weten.

Compenseren

"Natuurlijk wordt ook de gemeente Tholen geraakt door de Coronacrisis. Inkomsten vallen gedeeltelijk weg en op sommige taakvelden geven we meer uit dan begroot. Het 'huishoudboekje' van de gemeente is voor dit jaar dus niet meer in evenwicht. Los van het feit dat onze grootste zorg op dit moment uitgaat naar de volksgezondheid, houden wij natuurlijk ook op financieel gebied de vinger aan de pols. Maar er zijn wat dat betreft nog veel onzekerheden. We weten nog niet in welk tempo versoepeling van maatregelen gaat plaatsvinden, we weten ook nog niet hoe het Rijk gemeenten gaat compenseren voor wegvallende inkomsten en stijgende uitgaven", verduidelijkt ze.

Kadernota

Tholen kent daarentegen wel de omvang van haar buffer in de eigen spaarpot en heeft men een inschatting gemaakt van mogelijk wegvallende inkomsten. "De conclusie die we daaruit trekken is dat we de financiële gevolgen voor 2020 op kunnen vangen zonder te bezuinigingen. De gevolgen voor de jaren daarna zijn, voor zover dan bekend, onderwerp van gesprek bij behandeling van de Kadernota 2021. Die wordt nu ambtelijk voorbereid. Behandeling in de gemeenteraad is gepland voor de raadsvergadering van 7 juli. Het is niet uitgesloten dan er dan wel andere prioriteiten gesteld moeten worden en (pijnlijke) keuzes gemaakt moeten worden. Immers als blijkt dat Nederland door de Coronacrisis ook in een economische crisis terecht komt, zal ook de gemeente zijn begroting daarop aan moeten passen."

Inkomsten

Concreet ziet Tholen nu dat er op een aantal taakvelden inkomsten wegvallen en uitgaven mogelijk gaan toenemen. "We noemen de belangrijkste: Belastingopbrengsten: Met name de toeristenbelasting. Tot 1 juli leggen wij geen aanslagen op. Er zijn over het vervolg nog geen definitieve besluiten genomen. In het 'worst case' scenario wordt over 2020 helemaal geen toeristenbelasting geheven. Daarnaast zullen bedrijven en particulieren mogelijk niet aan overige verplichtingen (OZB, rioolrecht, afvalstoffenheffing) kunnen voldoen;De opbrengsten van zwembaden, gymnastieklokalen, dorpshuizen en sport- en gemeenschapscentra lopen substantieel terug. De bijstandsuitkeringen gaan, als bedrijven werknemers ontslaan, op termijn mogelijk omhoog. Deels komt dat voor rekening van de gemeente. De opbrengsten van leges omgevingsvergunningen zullen mogelijk teruglopen door een afname van het aantal aanvragen. Op dit moment zien we dat effect nog niet. Diverse instellingen in de Wmo / jeugdzorg zijn mogelijk niet in staat om de geïndiceerde zorg te leveren. We hebben de verplichting om deze instellingen financieel te ondersteunen, maar daartegenover staat compensatie van het Rijk. Het totaaleffect van bovengenoemde punten loopt in het slechtste geval op tot tonnen euro's voor 2020. Echter zoals eerder aangegeven is de buffer voldoende omvang om dit effect op te vangen", zo besluit de woordvoerder. [l]