Wit aan zet wint
Wit aan zet wint

Schaken in corona-tijd

BERGEN OP ZOOM - Schaken is een binnensport en in Corona-tijd natuurlijk nog niet toe gestaan. De kans bij besmetting bij Corona is natuurlijk behoorlijk omdat bij wedstrijden de tegenstanders tegenover elkaar zitten. Het is dus geen discussie dat er niet geschaakt wordt.


Op internet kunnen de schakers echter ook spelen en wel met alle andere schakers op de wereld die op eenzelfde schaaksite ingelogd hebben. Maar er zijn ook andere vormen van schaken zoals bijvoorbeeld eindspelstudies en probleemschaak. Eindspelstudies is vooral iets voor de echte specialisten en eigenlijk probleemschaak ook, maar dat hangt wel sterk af van wat voor soort problemen. Juist met het trainen van jeugdschakers wordt veel gebruik gemaakt van schaakproblemen. Als er les gegeven is met een bepaald schaakthema, kunnen de vaardigheden getraind worden door middel van schaakproblemen. Eigenlijk is dat niet anders dan het maken van wiskundesommen, leren van woordjes, enz. waarbij de aangeleerde leerstof op verschillende manieren wordt getest. Door dat testen wordt automatisch het geleerde vaster in de hersenen vastgelegd, zodat in andere situaties deze kennis heel snel opgeroepen kan worden uit de hersenen. We noemen dat het beklijven van kennis.

Schaakvereniging BSV heeft voor haar leden een probleemcompetitie opgezet waarin een ieder op zijn eigen niveau kan deelnemen. De deelnemers krijgen één bepaald probleem via de mail toegestuurd en zij sturen de oplossing terug. Als het probleem goed opgelost is krijgen ze een nieuw, meestal iets moeilijker probleem, toe gestuurd. En dit gaat door totdat de problemen te moeilijk worden. Dat is voor iedere persoon natuurlijk anders. Aan ieder probleem is een zogenaamd elo-getal gehangen en hoe hoger dat getal hoe moeilijker het probleem. Dit kan dan worden vergeleken met de eigen elo-rating van de deelnemer. Meestal komen de deelnemers wel wat hoger dan de eigen elo-rating, maar het geeft toch een goede indicatie van de sterkte.

Op dit moment doen 19 schakers mee aan deze competitie. En ook niet BSV-leden kunnen meedoen. Dan moeten ze een mailtje sturen naar info@bozschaak.nl en ongeveer hun speelsterkte aangeven. Dan zal een probleem van die sterkte worden toegestuurd.

Op dit moment is de strijd om de hoogste elo-rating een strijd tussen André van der Graaf en Marcel van Herck. Deze beide heren zijn inmiddels gekomen tot problemen met een elo-getal van 2204 en beide heren geven steeds heel gedetailleerd de oplossingen van de problemen aan. Op een redelijke afstand is Angelique Osinga bezig met een inhaalrace. Angelique is begonnen met problemen met een lager elo-getal dan André en Marcel, maar is in sneltreinvaart opgeklommen tot de problemen met hun begin elo-getal. Bij de jeugd is vooral oud-jeugdkampioen Dion Winterberg goed bezig. Hij klimt ook in sneltreinvaart op en zal binnenkort een redelijk aantal senior schakers gaan passeren. En dat is toch opmerkelijk voor de nog maar 12-jarige Dion. Maar ook Wessel Jansen is in zijn jeugdcategorie heel erg goed bezig.

Natuurlijk willen wij u ook niet een schaakprobleem ontzeggen. En we moeten natuurlijk nog de oplossing geven van het schaakprobleem in het laatste schaakartikel, alhoewel dat al een hele tijd geleden was. De stelling was; Wit: Kc1, Dd2, Tg1, Th8, Lb8, Pf4 en pionnen op a4, b3, c2, f2 en g3. Zwart: Kc8, Dg7, Th2, Lc7, Pf5, Ph6 en pionnen op a6, b6 en c5. De oplossing is 1. Le6++ zwart staat nu dubbelschaak en bijzonder is met dubbelschaak dat nooit het aanvallende stuk geslagen kan worden. Er zijn tenslotte twee aanvallers. Zwart heeft maar een zet: 1…… Kb7. Wit gaat verder met 2. Ld5 of Dd5 zwart 2…. Ka7 en dan 3. Ta8 schaakmat.

Nu het beloofde probleem. U kunt de oplossing sturen naar info@bozschaak.nl en eventueel direct opgeven als u mee wilt doen aan de BSV schaakprobleemcompetitie. Dit probleem heeft een elo-getal van 1252!. Wit zet en wint materiaal. De vraag is dus hoe. Er moet een zettenreeks van twee zetten voor wit worden aangegeven. [l]