Fruitbomen. FOTO RICHARD LANSER
Fruitbomen. FOTO RICHARD LANSER Richard Lanser

Thoolse Stichting levert bijdrage aan Nationale Bomenactie

THOLEN - Stichting Corazon, christelijke organisatie voor verduurzaming, is een samenwerking aangegaan met Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda. Deze organisaties slaan de handen ineen om de komende winter minimaal 1 miljoen bomen aan te planten.


De meeste van deze bomen en struiken zullen het Nederlandse platteland gaan opfleuren in de vorm van heggen en hagen rondom boerenakkers en erven. Dat kan ook op Tholen want iedereen kan aanspraak maken op gratis plantgoed – van burger tot school tot bedrijf tot overheidsinstelling.

Het bestuur van Stichting Corazon, was blij verrast door de toenadering van Urgenda. ''We waren zelf al een aantal jaren bezig met een bomenactie, waarbij afgelopen seizoen zo'n 20.000 bomen zijn aangeplant door het hele land. Hierbij maakten we gebruik van het overschot appel- en perenbomen van een kweker. Deze kunnen ook mee in de actie meerbomen.nu. Meewerken aan zo'n grootschalige gezamenlijke actie van 1 miljoen bomen zet pas echt zoden aan de dijk voor de vergroening van ons kleine mooie land. De opslag CO2 en vergroting van de biodiversiteit is enorm bij de aanplant van zo veel bomen!"

De gevaarlijke situaties die ontstaan door de opwarming van de aarde, vereist juist van christenen snelle, grootschalige en in eenheid uitgevoerde acties. Bomen aanplanten is één van de maatregelen waarmee je heel eenvoudig mee kan helpen om de klimaatverandering te stoppen. Het aanplanten van meer groen is een daad van ware liefde voor de Schepper, medeleven met de aarde en al het leven op aarde wat dreigt uit te sterven door ons slecht handelen. We mogen niet onverschillig blijven als rentmeesters van de aarde wat betreft het enorme schadelijke verlies aan biodiversiteit, ook op Tholen.


Biodiversiteit herstellen

Meedoen met onze bomenacties is meehelpen de biodiversiteit te herstellen. Het is met deze gezamenlijk actie wel een heel goedkope manier om CO2 vast te leggen. Er wordt mede gebruik van de gratis kracht van de natuur, want de natuur produceert ieder jaar een overdaad aan zaailingen.

Daarnaast geven bomen verkoeling, en brengen ze veel meer harmonie. Ook vormen zij voedsel voor mens en dier en zijn bomen een huis voor vele diersoorten. En nog een deels onbekend terrein voor de mens is wat bomen in de bodem doen. Naast CO2 vastzetten in wortels delen ze ook naar hartelust CO2 uit naar andere mechanismes die in de bodem leven. Bomen doen onnoemelijk veel goeds in de bodem. Zij zorgen ook voor een betere waterhuishouding en een doorsnee boom bestaat uit vele liters water. Meer bomen zijn dus heel belangrijk voor het leven op aarde, voor ons en voor de volgende generaties.


Doet u mee?

Informatie over deze actie is te vinden op de website www.corazon.nu en www.meerbomen.nu[l]