Pastoraal woord

THOLEN - Vanaf het weekend van 13/14 juni mag in de RK kerken van de Nederlandse kerkprovincie weer de communie uitgereikt worden volgens het protocol dat de Nederlandse bisschoppen hebben opgesteld. Het weekend van 13/14 juni is symbolisch gezien een heel sterk weekend om met het uitreiken van de Communie te beginnen, want dan vieren we sacramentsdag.


Nadat de meeste gelovigen de laatste drie maanden alleen geestelijk te communie konden gaan, kunnen ze dat nu ook sacramenteel. Zo wordt er één gemis dat we in de coronatijd hebben ervaren, opgeheven, maar er blijven andere maatregelen van kracht die het gemis (bijv. aan contact met familie en vrienden in verpleeghuizen) helaas nog steeds doen voelen.

Het uitreiken van de communie proberen we o.a. door het gebruik van een voorgeschreven preventiescherm op een zo veilig mogelijke manier te laten verlopen.

Als we vanuit de kerken terugkijken op de laatste maanden, dan zijn we dankbaar dat de meeste kerken in onze beide parochies op gezette tijden opengesteld zijn voor gebed en het opsteken van een kaarsje. We danken de vrijwilligers die hiervoor gezorgd hebben en we danken ook anderen die meegewerkt hebben in de liturgie, in het bestuur, op de secretariaten, in de communicatie en op andere terreinen van het kerkelijk leven. We danken ook u als parochianen voor het begrip dat u getoond hebt voor de beperkingen in het kerkelijk leven die we moesten ondergaan. We danken u tevens hartelijk voor uw gebed en voor uw financiële bijdrage die het gemis van de collectegelden in de afgelopen periode voor een belangrijk deel gecompenseerd heeft.

Mogen we langzaam weer proberen om met de hulp van elkaar en van God het parochieleven op te starten, ook al is het voorlopig nog steeds met de noodzakelijke beperkingen en afstand.

pastoor Hans de Kort [l]