Afbeelding
Foto:

Nertsenfarm Walhout uit Stavenisse sloot voor Corona al haar deuren

STAVENISSE - Het is op het moment volop in het nieuws, nertsenfarms die geruimd moeten worden vanwege Corona. Lyon Walhout stopte vorig jaar al met zijn nertsenfokkerij in Stavenisse. Je zou denken dat het een geluk bij een ongeluk is dat hij eerder is gestopt maar er zit veel ellende achter.

DOOR JACOLINE DE BOER


Op de vraag of Lyon het als een voordeel ziet dat hij eerder al gestopt is antwoordt hij stellig: "Het is niet echt een voordeel, het hangt van vele factoren af. Ik zat bijvoorbeeld ver weg van andere bedrijven dat de kans op besmetting een heel stuk kleiner maakt. Ook had Lyon maar vier vaste medewerkers in dienst wat de kans op besmetting eveneens kleiner maakt." De nertsenfokkers die nu hun dieren moeten ruimen krijgen wel een flinke schadevergoeding, iets waar Lyon naar kan fluiten. Hij moest ook afscheid nemen van al zijn dieren en kreeg met de nodige problemen te maken.


Familiebedrijf

Zijn opa begon in 1956 in Borsele met vijf dieren, het bleek een gat in de markt. Lyon's vader en ooms namen het familiebedrijf over en in 1985 verhuisde het bedrijf naar Stavenisse. Lyon zijn ooms namen toen al afscheid van het bedrijf en Lyon nam het bedrijf in 2005 over. De eerste jaren waren goed te doen. Financieel waren het goede jaren totdat in 2009 de ellende begon die eigenlijk nooit meer stopte. Dierenactivisten braken in en lieten ruim 3000 nertsen vrij. Een schadepost van ruim 400.000 euro. De dieren gingen gepaard onder een hoop stress en de actie van de dierenactivist zaaide dood en verderf. Nertsen zijn echte moordenaars en de vrijgelaten nertsen hebben op het halve eiland huisgehouden. Meerdere kippen en konijnen van mensen werden slachtoffer van de vrijgelaten nertsen. "Gelukkig was er wel veel begrip van de mensen, ze gaven mij niet de schuld dat hun konijn of kip was doodgebeten", vertelt Lyon. Al vergoedde hij alle schade, Lyon blijft het een wrang iets vinden. "Zo'n dierenactivist zegt gewoon, al red ik maar één nerts maar hij kijkt niet naar al het andere leed wat hij veroorzaakt", vertelt Lyon. De welbekende "vegan streaker" werd opgepakt maar kwam na drie maanden al weer vrij om voor zijn moeder te zorgen. Bij zijn strafeis kreeg hij te horen dat hij Lyon schadeloos moest stellen maar dat is nooit gebeurd. Lyon vertelt: "Ik zou hiervoor een civiele rechtszaak aan moeten spannen, maar van een kale kip valt niet te plukken".


Landelijk verbod

Net bijgekomen van de schade kreeg het bedrijf in 2013 een nieuwe klap te verwerken. Er werd een landelijk verbod samengesteld dat het hebben van een nertsenfokkerij vanaf 2024 zou verbieden. Vanaf 2014 zouden er al bepaalde regels gaan gelden. Nieuwe fokkerijen mochten al niet meer worden opgestart en ook je bedrijf verkopen aan iemand anders was uit den boze. De gezamenlijke sector spande een rechtszaak aan om schadeloos gesteld te worden of om het verbod van tafel te vegen. De eerste rechtszaak werd gewonnen door de nertsenfarmers en even leken zij weer een hoopvolle toekomst tegemoet te gaan. Lyon vroeg zelfs een vergunning aan om te mogen uitbreiden. De vergunning kreeg hij maar de Staat ging in hoger beroep tegen de eerder gewonnen rechtszaak. De fokkers verloren en legden de zaak voor bij het Europese Hof, ook daar verloren zij. "Wij stonden gelijk met onze rug tegen de muur", vertelt Lyon. Er was geen onteigeningsvergoeding alleen een kleine vergoeding voor het afbreken van de kooien. De regering gaf aan dat de fokkers nog tot 2024 de tijd hadden om een leuke spaarpot op te bouwen en daardoor vond men dat een vergoeding niet nodig was. Maar 2015 was een slecht jaar, de prijzen lagen een stuk lager maar de kosten bleven.


AD virus

In 2016 kreeg Walhout te maken met een ziekte bij de dieren. Het AD virus is een virus wat zeer snel verspreidt en Walhout besloot daarom het zekere voor het onzekere te nemen en al zijn dieren te ruimen: "Normaal heb je een paar goede jaren om de slechte jaren te overbruggen". Omdat het verbod inmiddels op tafel lag stond Lyon voor een lastige keuze. Of flink investeren in nieuwe dieren met een grote kans dat je de kosten er niet uithaalt of stoppen. Uiteindelijk werd hij in 2017 en 2018 ingezet door een andere fokker. Deze fokker had teveel dieren en zo zorgde Walhout voor de nertsen op zijn eigen terrein. Toen de prijzen in 2019 nog verder daalde moest ook deze fokker stoppen en nam Walhout voorgoed afscheid van 'zijn' nertsen". Begin dit jaar begonnen de prijzen weer iets te stijgen en Lyon was blij voor zijn ex collega's maar toen kwam het Coronavirus en inmiddels is 30% van de fokkers net zoals Walhout gestopt. Lyon heeft inmiddels een andere baan gevonden. Via een omweg kwam hij terecht bij King Fish in Kats waar hij als manager werkt. "Ik ben nog steeds leidinggevend en meewerken doe ik ook nog steeds, dus dat is niet zo een groot verschil als bij mijn nertsenfokkerij. Ik mis de dieren soms wel. Als de prijzen niet zo laag waren geweest was ik doorgegaan tot 2024", aldus Walhout. [l]