Dekkers wil weten wat er allemaal aan het Hertenkamp gebeurt.
Dekkers wil weten wat er allemaal aan het Hertenkamp gebeurt. Foto:

College onderstreept: 'Géén bebouwing op grond van voormalige volkstuintjes'

THOLEN - Er wordt niet gebouwd op de voormalige volkstuintjes aan het Hertenkamp. Dat onderstreept het Thoolse nogmaals na vragen van Jacques Dekkers van PvdA/GroenLinks. Volgens Dekkers hebben Tholenaren het vermoeden dat er gewerkt wordt aan woningen. Volgens B&W wordt het perceel alleen geëgaliseerd.


DOOR VERA DE GEUS


Wat gebeurt er allemaal bij de voormalige volkstuintjes aan het Hertenkamp in Tholen? Dat vroeg Jacques Dekkers van PvdA/GroenLinks zich af. Volgens hem vinden er flinke werkzaamheden plaats terwijl het college eerder toegezegd zou hebben dat er géén woningbouw zou plaatsvinden. Volgens Dekkers hebben inwoners van Tholen echter het vermoeden dat er wel degelijk gewerkt wordt aan woningen en een parkeerterrein. "Verschillende omwonenden en andere inwoners van Tholen verbazen zich over de grootschaligheid van de werkzaamheden", zo stelde het raadslid in een brief.

Tuin

De volkstuintjes, die eerder op deze grond gevestigd waren, gaven de gemeente Tholen op een gegeven moment te veel rompslomp. Zo kwamen er veel klachten van huurders en zorgde een en ander voor veel werk voor de gemeente. Om die reden besloot het college dat de volkstuintjes opgeheven moesten worden. Lange tijd was er grote onzekerheid over wat er met het perceel zou gaan gebeuren. De grond werd verkocht aan een buurtbewoner die het perceel bij zijn tuin wilde voegen en ook als zodanig wilde gebruiken. B&W gaf destijds al aan geen woningbouw op de grond toe te staan. Dat is zo vastgelegd dat ook volgende eigenaren van de grond daar niet mogen bouwen. Toch was Dekkers er niet gerust op. De werkzaamheden die nu plaatsvinden zijn volgens hem grootschalig. "Ook vinden er op dit moment grootschalige grondverplaatsingen plaats op de voormalige volkstuintjes aan het Hertenkamp en aangrenzend perceel", zegt Dekkers die vreest dat er toch gebouwd gaat worden.


Egaliseren

De gemeente laat in een antwoordbrief weten dat de gemaakte afspraken nog steeds geleden en onderstreept daarin dat er geen plannen voor (woning)bouw zijn. "Er is in september 2019 een omgevingsvergunning verleend voor het ophogen van het perceel dus in die zin is het college van de werkzaamheden op de hoogte", zo zegt B&W. "De werkzaamheden zijn, voor zover ons bekend, nodig om het perceel te egaliseren. Tevens wil de eigenaar het waterschap tegemoet komen door een betere oppervlaktewaterafvoer te maken en daarvoor onder andere riet te verwijderen en de sloot opnieuw te profileren."


Schietbaan

Volgens de gemeente Tholen is er melding gedaan van verplaatsing van 800 m3 grond en voldoet dit aan de eisen. Ook is de grond gekeurd en is geschikt gebleken. "Deze grond is afkomstig van de Schietbaan." Het college nog steeds van mening te zijn dat op het voormalige volkstuinencomplex geen woningbouw mag komen. "Een eigenaar is vrij om met zijn grond te doen wat binnen de kaders van regelgeving toegestaan is. Ons is niet bekend dat de eigenaar concrete plannen of voornemens heeft die de kaders te buiten gaan." Het college is dan ook niet van plan om de eigenaar om tekst en uitleg te vragen: "Wij vinden het geen taak van het gemeentebestuur om aan particulieren te vragen wat hun intentie is met een perceel grond." [l]