Afbeelding
Foto: privefoto van Carlo van den Berge

Carlo van den Berge
maakt zijn droom waar

Als klein jongetje had hij maar 1 wens. Later als hij groot was wilde Carlo van den Berge visserman worden net zoals zijn vader.

DOOR JACOLINE DE BOER

Tholen- Het werd uiteindelijk geen visserman maar kapitein van een groot binnenvaartschip. Carlo is nog maar negentien jaar oud maar vaart al op een containerschip van 135 meter lang en 14,20 meter breed.

Nieuwe droom
Carlo zijn opa heeft ook altijd al gevaren en Carlo zijn vader viste 21 jaar op een vissersboot. Vanaf dat Carlo negen jaar oud was ging hij vaak met zijn moeder mee op zijn klompjes om de boot schoon te maken. Vanaf toen wilde hij hetzelfde werk als zijn vader doen. “Ik wilde vissen maar mijn vader zei dat ik dat beter niet kon doen. Lichamelijk is het erg zwaar werk en mijn vader is er dan ook mee gestopt”, vertelt Carlo. Toen Carlo zijn vader als kapitein op de binnenvaart ging werken mocht Carlo af en toe wel eens een week mee. Zijn nieuwe droom ontstond, kapitein worden op de binnenvaart.

Matrozendiploma
Na de basisschool ging Carlo daarom naar het VMBO Scheepsvaart en Trantsportcollege. De eerste twee jaar kreeg hij normaal onderwijs maar na twee jaar kon hij kiezen. Carlo ging verder met de opleiding Rijn en Binnenvaart. Omdat zijn school in Rotterdam stond verbleef hij in eerste instantie op een internaat. Toen het internaat na twee jaar sloot kon hij in huis bij een goede badmintonvriend. Zo kon hij de opleiding toch voltooien. Hij leerde op school alle matrozenvakken en haalde zijn matrozendiploma.

Beste van de klas
Na het vmbo kon Carlo versneld instromen in het tweede leerjaar van de MBO3 opleiding voor schipper. Bij deze opleiding hoefde Carlo maar acht weken per jaar naar school, de rest van de tijd was hij op een schip. Op de basisschool haalde Carlo de ene onvoldoende na de andere maar toen hij éénmaal wist waarvoor hij leerde bleek hij de beste van de klas te zijn.

Jongste kapitein
In 2019 behaalde Carlo zijn schippersdiploma. Carlo vond zichzelf op dat moment nog te jong om te stoppen met school en besloot er nog een éénjarige opleiding aan vast te plakken. Carlo vertelt:” Ik wilde graag mijn ondernemersdiploma nog halen zodat ik ooit voor mijzelf kan beginnen”. Ook deze opleiding kapitein en management heeft hij pas afgerond. Sindsdien mag hij zichzelf de jongste kapitein van Nederland noemen.

Doel bereikt
Carlo die ook op zeer hoog niveau aan badminton heeft gedaan is vaak van huis. Na het behalen van zijn vmbo-diploma kon hij aan de slag als matroos. Hij heeft zichzelf sindsdien bij dezelfde werkgever opgewerkt tot kapitein. Tien dagen varen, vier dagen aan wal maar vaak is hij langer op het water.

Over het feit dat hij op zo’n jonge leeftijd al kapitein is blijft hij vrij nuchter. ”Ik had een doel en dat heb ik gewoon in één keer bereikt. Nu ik kapitein ben krijg ik daarbij ook de verantwoordelijkheid. Ooit hoop ik voor mijzelf te beginnen”, vertelt Carlo. Op de vraag wat iemand nu een goede kapitein maakt antwoordt hij stellig:” Je moet heel veel inzicht hebben, lef en de ervaring die je hebt toepassen”.[n]