Pinocchio
Pinocchio Foto: Screenshot Trailer

'De kinderziel wordt, net als in het boek, niet gespaard'

THOLEN - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in de bioscopen draait. Deze week Pinocchio.


De Disney tekenfilm Pinocchio uit 1940 (toentertijd vertaalt als Pinokkio) kennen de meeste mensen om de grappige krekel Japie, die de houten pop Pinocchio wijze raad geeft, en de neus van Pinocchio die groeit als hij niet de waarheid spreekt. Terwijl in de Disney klassieker sprake is van een zedenpreek voor stoute jongens is de oorspronkelijke fantasie vertelling van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi minder moralistisch. Het boek 'De Avonturen van Pinocchio' uit 1883 is hier en daar bruut en daardoor ook spannend. Het boek gaat ook - en eigenlijk meer- over volwassen worden. De levenslessen zijn dat er goede en slechte mensen zijn en dat het slecht met je afloopt als je toegeeft aan verleidingen. Maar ook dat je je door slim te zijn uit netelige situaties kunt redden.
Deze Pinocchio film blijft dicht bij het oorspronkelijke verhaal. De kinderziel wordt, net als in het boek, niet gespaard. Regisseur Garrone heeft het verhaal niet de vrolijke tinten van de Disneyversie meegegeven, maar het donkergrijs van kou, armoede en honger. Niettemin is duidelijk dat een zo mooi mogelijke verfilming zijn ambitie was. De dieren en marionetten zijn met vernuft voorzien van een sprekend menselijk gezicht en er is niet veel moeite voor nodig om in Massimo Ceccherini een echte vos te zien met lage streken. Naar mate het verhaal vordert vertoont het “houten” gezicht van Pinocchio steeds meer scheuren en schrammen, een sterk staaltje van de grimeurs Dalia Colli en Mark Coulier, waarmee ze de David di Donatello prijs, de Italiaanse Oscar, wonnen. Een hoogtepunt is Roberto Benigni, als vader Geppetto. Van zijn hyper gedrag word je onmiddellijk vrolijk. De film Pinocchio maakt het kind in ons wakker en geeft 120 minuten het gevoel van de speeltuin terug.

Dit is wat je moet weten over deze film:
-        De achtjarige Frederico Ielapi (Pinocchio) moest bij de opnames elke dag drie uur bij de grimeur zitten om hem het houten uiterlijk te geven.
-        Roberto Benigni (La Vita e Bella) heeft het boek de Avonturen van Pinocchio in 2002 ook zèlf verfilmd. Daarin speelde hij de rol van Pinocchio. Die verfilming was een mislukking. In feite krijgt Benigni nu met zijn rol als vader Gepetto een herkansing.
Met: Roberto Benigni, Frederico Ielapi, Massimo Ceccherini.