Afbeelding
Foto:

Gemeente neemt maatregelen tegen 'binge' drinken

THOLEN - Uit een onderzoek van Gezondheidsmonitor Jeugd van GGD Zeeland is gebleken dat 'binge drinken' populair is onder Thoolse jongeren. De gemeente scoort hiermee een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat de jongeren in de gemeente Tholen percentueel gezien meer 'binge drinken' dan landelijk; 29 procent in Tholen ten opzichte van 25 procent in de Oosterschelde regio, 22 procent in Zeeland en 18 procent landelijk. "Landelijk is ook te zien dat er in plattelandsgemeenten meer gedronken wordt dan in stedelijk gebied", aldus gemeente Tholen. "De percentages vanTholen kloppen met dit landelijk beeld."


Maatregelen

Vanuit de samenwerking met Emergis preventie (1nul1) zijn in Tholen preventieve acties op poten gezet, zoals bijvoorbeeld voorlichting opscholen, straatwerk, acties door jongerenwerker, één op ééncontact en bij escalatie gesprekken met ouders. "Verder zijn er jaarlijks gesprekken met sportverenigingen. Tijdens de laatste bijeenkomst is er wederom aandacht gevraagd voor het gesloten convenant met diverse sportverenigingen om alcohol gebruik onder jongeren tegen te gaan."

Uit het onderzoek blijkt dat er 29 procent van de jongeren in de laatste vier weken meer dan vijf drankjes of meer bij een gelegenheid heeft gedronken. "Hierbij moeten we niet uit het oog verliezen dat 71 procent dit dus niet doet", voegt de gemeente toe. "Het streven is uiteraard dat de 29 procent door preventieve maatregelen daalt. Dit geeft aan dat we niet kunnen stoppen met de binnen de huidige financiën passende acties om alcohol gebruik onder jongeren te beperken. Hierbij moet nog wel de kanttekening geplaatst worden dat we als gemeente hier niet alleen de verantwoording inhebben. De primaire verantwoording ligt bij de ouders. Daarnaast heeft de school hier ook een rol in."


Huiselijke setting

Drinken gebeurt tegenwoordig vaak in de huiselijke setting. Dit blijkt uit de informatie die aangeleverd wordt door Emergispreventie. Plekken buiten worden gemonitord door de jongerenwerkers en de preventie medewerker van 1nul1."[n]