In oktober 2019 werd het complex van DSV officieel geopend. ARCHIEFFOTO IMAN FASE
In oktober 2019 werd het complex van DSV officieel geopend. ARCHIEFFOTO IMAN FASE Foto: Iman Fase

ABT laat geen spaan heel van overeenkomst met DSV

THOLEN - De gemeente Tholen is tussen de 25 en 30 miljoen euro misgelopen in de overeenkomst die men heeft gemaakt met DSV. Dat zegt Han van 't Hof van de fractie van ABT. In maar liefst 12 pagina's vol niet mis te verstane bewoordingen laat Van 't Hof geef spaan heel van de deal tussen de gemeente en DSV betreffende het mega-distributiecentrum.

DOOR VERA DE GEUS


"Volgens de stukken kreeg DSV, naast het cadeau van een lage grondprijs, waarmee 11 miljoen euro aan gemeenschapsgeld werd misgelopen – ook nog eens voor 14 maanden uitstel van de betaling van de koopsom gegeven. We praten dan over de niet-geringe som van 13 miljoen. En dat terwijl elke andere (Thoolse) ondernemer of Thoolse burger die grond van de gemeente koopt, de verplichting heeft de koopsom vóór de ingebruikname van de grond te betalen. DSV wordt met het uitstel van betaling wederom substantieel bevoordeeld ten opzichte van vele andere (Thoolse) bedrijven en Thoolse burgers. En dat leidt opnieuw – naast de extreem lage grondprijs – tot ongeoorloofde staatssteun", zo begint Han van 't Hof.


De fractie van ABT zegt verder: 'Het is een macabere tussenstand, want er blijken nog veel meer douceurtjes en cadeaus door de gemeente te zijn verstrekt. 'Wij lezen in de koopovereenkomst, dat DSV pas op 1 januari (volgend op de leveringsdatum) de herverkavelingsrente moet betalen en evenzo ook geen andere lasten en belastingen hoeft te voldoen.Dus daarmee wordt DSV vrijgesteld van de betaling van onroerendzaakbelasting (OZB), herverkavelingsrente, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Uitgaande van een courante waarde van het vastgoed van 100 miljoen en start bouw begin juni 2019 wordt DSV wederom een presentje gegeven van grofweg 130.000 tot 170.000 euro", stelt men. "En dat terwijl de Wet WOZ en de gemeentewet een dergelijke vrijstelling uitdrukkelijk niet toestaat."


Van 't Hof gaat verder: "Inmiddels is het vastgoed van DSV verkocht. Opmerkelijk, omdat het gebouw nog maar deels in gebruik is. Het is verkocht aan een Koreaanse beleggersgroep. "DSV heeft met de verkoop van haar inaanbouw zijnde complex in Tholen 100 miljoen gecasht. Mede dank zij de lage grondprijs en de andere (gemeentelijke) cadeaus. Min de gemaakte investeringen door DSV betekent dit een winst van 40 miljoen euro. Arme belastingbetaler. Het klinkt demagogisch en het moet niet gezien worden als een retorisch trucje, maar feitelijk vindt de verkoop impliciet de extreem hoge winst wel plaats over de rug van de Thoolse belastingbetaler. Een deskundig bestuurder/wethouder had naast een veel hogere grondprijs ook afgedwongen dat de gemeente mee had kunnen delen in de winst." Verder wijst ABT naar nog meer zaken als de boeteclausule bij aankoop en het niet dwingen van DSV om zonnepanelen aan te leggen op het gigantische dak van het complex.


Van 't Hof wil dat het college snel openheid van zaken geeft. "Bij herhaling hebben wij om volledige opening van zaken te geven. Wij betreuren het dat die gegevens zo moeizaam en mondjesmaat boven tafel komen. Daarom zijn we op dit moment nog steeds niet in staat om een definitief oordeel te vellen. Ook al is het nu al duidelijk en overigens pijnlijk om vast te stellen, dat er amateuristisch en ondeskundig gehandeld blijkt te zijn. De tussenstand is ronduit verbazend en schokkend!" De gemeente Tholen wil nog niet inhoudelijk reageren en geeft aan de vragen van ABT eerst in behandeling te nemen. [n]