Project Buurtbemiddeling blijft vanwege het grote succes bestaan.
Project Buurtbemiddeling blijft vanwege het grote succes bestaan.

Tholen neemt geen afscheid van Buurtbemiddelaars

THOLEN - Het project Buurtbemiddeling blijft vanwege het grote succes bestaan. Dat laat het college van B&W weten. Het contact met WijZijn Traverse Groep is daarom met een jaar verlengd. Met het project Buurtbemiddeling worden getrainde vrijwilligers ingezet om in een vroeg stadium buren te helpen onenigheid of ruzie op te lossen.


DOOR VERA DE GEUS


Sinds de zomer van 2017 kunnen de bewoners van het Eiland Tholen een beroep doen op Buurtbemiddeling Tholen, dat mogelijk wordt gemaakt door de gemeente, politie en woningcoöperatie Stadlander. Op deze manier kon in 2018 80% van de casussen goed worden afgesloten. Het doel van buurtbemiddeling is om ervoor te zorgen dat de buurt in harmonie met elkaar kan blijven leven. Ook bij zorg om leefomstandigheden van buurtgenoten kan een beroep op Buurtbemiddeling worden gedaan.

Doordat WijZijn Traverse een brede welzijnsorganisatie is, heeft buurtbemiddeling korte lijntjes met onder andere maatschappelijk werk. Waar buurtbemiddeling dus geen oplossing voor een zaak kan bieden, kan er doorgaans toch de juiste hulp worden geboden.


Warme brief

Als er een melding binnenkomt gaan de vrijwillige bemiddelaars op bezoek bij de melder. Ze gaan vervolgens in gesprek met hen en houden een intake. Daarna gaan de bemiddelaars onverwacht langs bij de tweede partij.

Vanuit de intake proberen de bemiddelaars vervolgens een bemiddelingsgesprek te organiseren op een neutrale plaats. Naast het standaard bemiddelingstraject biedt Buurtbemiddeling Tholen ook andere diensten aan zoals het schrijven van een warme brief en coaching.


Overlast

Buurtbemiddeling is gratis en iedereen die in de gemeente Tholen woont, kan contact opnemen voor hulp. Buurtbemiddeling kan ingeschakeld worden voor onder andere overlast bij harde muziek, overlast van huisdieren of pesterijen. Ook voor stankoverlast of parkeerproblemen kan men aan de bel trekken bij Buurtbemiddeling. Het aantal meldingen van overlast door buren nam ook op Tholen flink toe totdat buurtbemiddeling op het toneel kwam. Sindsdien zijn de meldingen een stuk afgenomen en is de onderlinge samenhorigheid in veel kernen toegenomen.


Positief

Gezien de positieve resultaten wil de gemeente Tholen het project Buurtbemiddeling graag behouden en is het contract met een jaar verlengd. "De vrijwilligers van het project Buurtbemiddeling worden getraind door een professional.

Het percentage succesvol afgeronde casussen ligt in Tholen op 78 procent. Het landelijke cijfer hiervoor is 66 procent", ze benadrukt het college.


Aanmelden

Inwoners die aan de slag willen als Buurtbemiddelaar kunnen contact opnemen met buurtbemiddeling Tholen via buurtbemiddelingtholen@wijzijntraversegroep.nl of tel. 06-40758688. [n]