De voorzitters en bestuursleden van de Setallandse verenigingen, stichtingen en scholen in het atrium van Streekmuseum De Meestoof. FOTO HILDE WIELAARD
De voorzitters en bestuursleden van de Setallandse verenigingen, stichtingen en scholen in het atrium van Streekmuseum De Meestoof. FOTO HILDE WIELAARD Hilde Wielaard

60 jaar Dorpsgemeenschap Sint-Annaland

SINT-ANNALAND – Afgelopen donderdag 24 september werd het Voorzittersoverleg en de Algemene Vergadering van Dorpsgemeenschap Sint-Annaland gehouden. Dit keer met een feestelijk tintje vanwege het 60-jarig bestaan van de Dorpsgemeenschap.


Om die reden werden de aanwezige voorzitters en bestuursleden van de aangesloten organisaties getrakteerd op een tapas menu in Streekmuseum De Meestoof.

Opkomst groot

De opkomst was groot, in het museum waren in totaal 35 bestuursleden bijeen gekomen. Vanuit 20 van de 27 leden was een afvaardiging. De leden van de Dorpsgemeenschap zijn de verenigingen, stichtingen en scholen van Sint-Annaland.

Voorzitter Niels van Oudenaarde opende de vergadering en blikte terug op het achterliggende jaar en de uitdagingen die het coronavirus met zich meebracht en brengt.

Tijdens de punten van de Algemene Vergadering was bestuurslid Jack Westdorp periodiek aftredend en herkiesbaar. Hij werd unaniem herkozen.

Ook werd stilgestaan bij het afscheid van Corniel van Leeuwen die in februari zijn bestuurslidmaatschap neerlegde toen bekend werd dat hij geïnstalleerd zou worden als wethouder van de gemeente Tholen.

Hij kreeg een kleine attentie van het bestuur mee.

Nieuw vertrekpunt

Van Oudenaarde nam de aanwezigen vervolgens mee in de geschiedenis van 60 jaar Dorpsgemeenschap. In al die jaren zijn verschillende grotere evenementen georganiseerd en projecten aangepakt. De laatste twee jaar werd er bijvoorbeeld nog samengewerkt aan een groot project rondom 75 jaar vrijheid. De coördinatie van Koningsdag komt ieder jaar terug.

In het verleden kwam de Dorpsgemeenschap ook regelmatig op voor de algemene dorpsbelangen. De laatste zes jaar lag de focus met name op het behartigen van de belangen van verenigingen, stichtingen en scholen én het bieden van een platform voor onderlinge samenwerking.

"Daar ziet dit bestuur graag verandering in. We willen meer onze rol gaan pakken en belangenbehartiger voor alle inwoners van Sint-Annaland zijn. Het doel is het behoud van de leefbaarheid en levendigheid in ons dorp. Wat ons betreft is 60 jaar Dorpsgemeenschap Sint-Annaland een nieuw vertrekpunt”, aldus de voorzitter.

De discussie is niet nieuw, want in 2014 zijn soortgelijke gesprekken gevoerd rondom de oprichting van Anna Zorgt. Echter de discussie van toen heeft niet tot iets concreets geleid, vandaar dat de Dorpsgemeenschap deze handschoen nu wil oppakken.

Burgemeester van Sint-Annaland

Tijdens het overleg startte het bestuur met een eerste verkenning bij de leden. De vraag ‘Wat zou je als eerste aanpakken of verbeteren als je burgemeester van Sint-Annaland zou zijn?’ werd gesteld. De aanwezigen maakten ieder een top vijf. Het leidde tot een diversiteit aan onderwerpen.

Bijvoorbeeld van teveel onkruid tot de wens voor meer groen in het dorp. De rode draad is in ieder geval heel duidelijk.

Het bestuur gaat verder aan de slag met de ontvangen input en komt op termijn met een plan.

Wie mee wil denken is van harte welkom en kan zich melden via dorpsgemeenschap@sint-annaland.nl.[n]