Afbeelding

Reinier de Groen: agent en bokser

THOLEN - Tot zijn 26ste voetbalde Reinier de Groen uit Tholen. Eerst bij de Tholense Boys, later werd hij gescout om bij RBC Roosendaal te voetballen. Na zijn avontuur bij RBC kwam Reinier terug bij zijn Tholense Boys en voetbalde er totdat hij het niet meer gecombineerd kreeg met zijn werk als politieagent en zijn gezin.

DOOR JACOLINE DE BOER

Stilzitten is niks voor Reinier en mede door zijn werk richtte hij zich op een nieuwe sport, kickboksen. “Ik vond het altijd al een interessante sport, ik heb altijd al interesse gehad in de vechtsport”, legt Reinier uit. Twee jaar lang beoefende Reinier het kickboksen totdat hij overstapte op het klassieke boksen. Het boksen staat nu even op een laag pitje doordat Reinier een aantal weken geleden met een incident te maken had op zijn werk waardoor er een scheurtje in een pees ontstond. Balen is het wel voor Reinier, maar hij richt zich nu op het moment dan even volop op het hardlopen, een passie die hij samen met zijn vrouw deelt. De 34-jarige Reinier is altijd gek op sporten geweest, het loopt als een rode draad door zijn leven.


Reinier werd geboren in Smerdiek maar verhuisde toen hij vier jaar oud was naar Tholen. Hij zat op Ter Tolne en ging daarna naar het Rijks in Bergen op Zoom. Reinier had al vroeg de wens om bij de politie te gaan maar toentertijd moest je eerst nog werkervaring hebben. Reinier besloot naar het CIOS te gaan omdat dit goed te combineren was met het voetballen bij RBC. Een jaar voordat hij zou afstuderen ging hij alsnog naar de politie. Reinier volgde vier jaar lang de politieacademie en studeerde af als hoofdagent. De eerste twee jaar was hij werkzaam in Spijkenisse, daarna zes jaar op Goeree-Overflakkee en sindsdien is hij werkzaam in Rotterdam. “De actie was voor mij de reden om bij de politie te gaan”, aldus Reinier. Inmiddels houdt Reinier zich voornamelijk bezig met jeugdzaken als brigadier Senior Jeugd.

Voetbal was voor Reinier altijd een levensdoel: "Voetbal was echt mijn passie, ik had de droom om prof te worden”. Nadat Reinier stopte met voetbal, wilde hij zowel mentaal als fysiek fit blijven. Buiten het boksen doet Reinier sindsdien aan krachttraining en hardlopen. "Ik vind het leuk om een doel te hebben. Ik werk graag ergens naar toe. Je moet een doel hebben en ik wil mijzelf steeds verbeteren. Als ik iets doe wil ik het ook echt goed doen.” Reinier besteedt nu zo'n vier uur per week aan hardlopen en 2 uur per week aan krachttraining: "Het is echt een uitlaatklep, ik kan beter ontspannen als ik heb gesport.” Ook het voetballen heeft hij deels weer opgepakt. Hij doet aan zaalvoetbal en ook de Tholense Boys kunnen weer op hem rekenen. Ook traint hij er een jeugdelftal. [n]

Afbeelding