De beschikbaarheid van zoet water is belangrijk voor boeren. FOTO BRITTA JANSSEN
De beschikbaarheid van zoet water is belangrijk voor boeren. FOTO BRITTA JANSSEN Foto: Britta Janssen

Geld waterschap gaat naar veiligheid en klimaat

De waterveiligheid in Zeeland, door de dijken te versterken, is een topprioriteit voor waterschap Scheldestromen. Dat vertelt bestuurder Denis Steijaert bij de presentatie van de begroting voor 2021. “De komende vier jaar investeren we bijna 125 miljoen euro in verschillende projecten.” Dat geld gaat ook naar de uitvoering van klimaatdoelen en aanpassing aan het veranderende klimaat, zoals de opvang van zoet water.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het waterschap is financieel gezond en heeft veel plannen, zegt Steijaert. “Dat is ook nodig. We moeten bijvoorbeeld in 2022 de staat van al onze dijken in kaart hebben gebracht. Voor 2050 moeten we de veiligheid van onze dijken waarborgen.”

Zeespiegelstijging
Waar de zeespiegel de afgelopen eeuw amper twintig centimeter is gestegen, houdt Scheldestromen er rekening mee dat die stijging in het jaar 2100 een meter is. “Daarop moeten we nu anticiperen.” Dat is een grote en dure klus, maar de Zeeuwen hoeven volgens Steijaert niet ongerust te zijn. “We zitten veilig en zijn er op tijd bij om te onderzoeken welke dijken we moeten verhogen of op een andere manier moeten verstevigen.” Hiervoor is de versterking van vijf kilometer dijk bij Hansweert in voorbereiding. Dat kost zo'n negentig miljoen euro, maar hieraan betalen naast het waterschap nog meer partijen mee.

'Lastenstijging
voor burgers
is acceptabel'


Zoet water
Aanpassen aan het klimaat betekent ook anders omgaan met zoet water, dat onmisbaar is voor onder meer de landbouw. "De afgelopen drie jaar hadden we door lange, droge periodes een tekort aan zoet water. Daarnaast waren er hevige buien. We maken ons watersysteem hiertegen beter bestand, zodat zoet water zo goed mogelijk beschikbaar is, bijvoorbeeld via ondergrondse opslag en door ondergrondse zoetwaterbellen te laten aanzwellen.” Over een jaar genomen valt er zo'n zeshonderd à zevenhonderd millimeter neerslag, vertelt Steijaert, zelf ook agrariër. "Dat is genoeg om een gewas te laten groeien. Maar dan moeten we het water wel opslaan voor de droge periodes.” Om alle mogelijkheden hiervoor te onderzoeken en voor het verbeteren van de waterveiligheid heeft Scheldestromen extra personeel nodig, in totaal acht fte (fulltime eenheden). In 2025 wil het waterschap een klimaatneutrale organisatie zijn. "Dat gaat lukken. We leggen hiervoor onder meer zonnepanelen op al onze eigendommen.”

Lastendruk

Steijaert voorziet voor 2021 een stijging van de lastendruk voor Zeeuwse burgers en bedrijven van 3,5 procent, inclusief inflatie. Hij vindt deze verhoging acceptabel. "Het waterschapswerk blijft betaalbaar voor de Zeeuwse burger. Bijvoorbeeld een gezin met twee kinderen en een koopwoning van zo'n 200.000 euro betaalt per jaar ongeveer 430 euro.”

De algemene vergadering van waterschap Scheldestromen behandelt de begroting op 11 november.[n]