Links:Miranda, rechts: Jorinda
Links:Miranda, rechts: Jorinda

Miranda en Jorinda willen mee bouwen mee aan school in Sierra Leone

SCHERPENISSE/SINT-ANNALAND - De nichtjes die tot voor kort ook collega’s waren hadden allebei al langere tijd de wens om vrijwilligerswerk in Afrika te mogen doen. Om dit alles te bekostigen is geld nodig. In november hadden zij al een oliebollenactie wat een groot succes was. Om nog meer geld op te halen is er een nieuwe oliebollenactie gestart.

DOOR JACOLINE DE BOER


De 20-jarige Miranda Burger uit Scherpenisse en de 18-jarige Jorinda Uijl uit Sint-Annaland hopen volgend jaar augustus naar Sierra Leone af te reizen. Bijna drie weken lang zullen zij samen met andere vrijwilligers en de lokale bevolking bouwen aan nieuwe klaslokalen. De dames zullen in het dorpje Maforki verblijven en zullen hetzelfde leven als de lokale bevolking. “We slapen, douchen en eten heel erg primitief. Ook het naar het toilet gaan is anders dan in Nederland. Op die manier kunnen wij er ons makkelijker in verplaatsen hoe het is om als lokale bevolking te leven. Zo nemen wij ook geen telefoon mee, want die hebben de mensen daar tenslotte ook niet”, vertellen de dames.


Gastvrij

Miranda heeft al eerder vrijwilligerswerk gedaan in Afrika. In 2019 ging zij met een organisatie naar Malawi. “Daar heb ik mogen bouwen aan verandering door lerarenwoningen en verschoningsruimtes voor meisjes te bouwen. Toen ik terug in Nederland kwam wilde ik niets liever dan terug naar Malawi. De mensen waren zo gelukkig, gastvrij en vooral heel dankbaar. Ik heb daar mogen zien hoe het is om in armoede te leven en niet dagelijks te kunnen eten. En toch zijn de mensen zo gelukkig en gastvrij. Het laatste wat ze hebben wilden ze nog weggeven aan ons omdat ze zo dankbaar zijn”, legt Miranda uit.


Liefde voor Afrika

Miranda kreeg haar liefde voor Afrika door haar opa. Hij ging vroeger vaak naar Afrika en Miranda wilde al vanaf kleins af aan naar Afrika. Het vrijwilligerswerk is ook haar ook niet vreemd. Ze heeft dus al eerder vrijwilligerswerk gedaan in Afrika maar ook bij het Leger des Heils in Sint-Maartensdijk. Jorinda heeft eerder nog geen vrijwilligerswerk gedaan, wel is haar vader al eens naar Ethiopië geweest. Hij knapte daar huisjes op van de lokale bevolking ook op vrijwillige basis.


Armoede

De dames verwachten veel armoede aan te treffen in Sierra Leone. Miranda zag in Malawi al veel armoede maar naar het schijnt is het in Sierra Leone nog veel erger. Miranda en Jorinda vertellen”, Er was een aantal jaar geleden een heftige oorlog in Sierra Leone, we verwachten daar nog wel iets van aan te treffen. Ook de ziekte Ebola kwam er voor. In 2015 is het land ebolavrij verklaard, maar de lokale bevolking ondervindt nog steeds de gevolgen hiervan, vooral op mentaal vlak”.


Bestellen

Met de organisatie World Sevants hopen de dames dus volgend jaar augustus naar Maforki(Sierra Leone) te vertrekken. Helpt u hen om u doel na te streven? Het bestellen van de oliebollen kan via worldservantsjorinda@gmail.com Daar staat ook veel informatie over de plannen en de reis van de twee Thoolse meiden. [n]