Afbeelding
Foto:

'Mijn baan is
veelzijdiger dan
je verwacht'

Hij is nog maar 21 jaar jong, maar zit al zes jaar in het vak van Monteur Werktuigkundige Installaties en het verveelt hem nog altijd niet. Sterker nog, als het aan Kees van Klaveren ligt, blijft hij nog jaren bij Technisch Bureau Visser te Poortvliet in dienst. Hij is er zomaar ingerold. En met succes.


Opleiding

Op zijn 14de is Kees, op aanraden van een familielid, stage gaan lopen bij Visser. Dit beviel hem zo goed, dat hij na het behalen van zijn MAVO-diploma, is gestart als werknemer bij Visser, gecombineerd met een MBO-2 opleiding. Van daaruit is hij doorgegroeid naar een MBO-3 opleiding en inmiddels is hij monteur Werktuigkundige Installaties en volgt hij vanuit het bedrijf de MBO-4 opleiding Technicus Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties. Kees vertelt enthousiast: “Binnen het bedrijf zijn volop mogelijkheden om door te groeien. Ik zit hier goed op mijn plek. Inmiddels heb ik een vast contract én een eigen bus van de zaak gekregen. Dat voelt goed. Ik voel me gewaardeerd. Er is sprake van wederzijds vertrouwen en dat is een mooi iets. Ook de onderlinge band tussen collega’s is erg goed. Waar mogelijk helpen we elkaar”. Over twee jaar is Kees klaar met zijn MBO opleiding en hoopt hij meewerkend voorman te kunnen worden. “Dan ben ik wel even klaar met studeren”.


Plezier

Kees haalt veel plezier uit zijn werk, met name omdat je écht iets tastbaars levert. Van dakdekken en zinkwerk tot riolering, warmtepompen en onderhoud aan CV ketels; als een taak volledig is afgerond, geeft dat voldoening. “Ik heb echt eer van mijn werk”. Een baan die zeer veelomvattend is; is nu net hetgeen Kees zo aanspreekt aan zijn vak. “Vanochtend begon ik met een klus aan een riolering, daarna heb ik filters vervangen van een luchtkoelingsinstallatie en mijn laatste klus van de dag was onderhoud aan een WarmTerugWinnings (of WTW) unit. Heerlijk veelzijdig”. Wat ook een groot pluspunt is, is dat alles over het algemeen, lekker dichtbij is. “We werken veel op en rond het eiland Tholen. Alles is prima aan te rijden”.


Collega

En dat komt goed uit, want zelf woont Kees in Stavenisse. “Ik heb gelukkig geen lange reistijd; binnen een kwartiertje ben ik op mijn werk. ’s Morgens ben ik rond 7.15uur op de zaak en bespreken we wat er die dag te doen staat. We laden de bus, pakken alle spullen en we zijn weg. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen controleer ik altijd of hetgeen wat op de bon staat, ook hetgeen is wat gedaan moet worden. De ene keer gaat alles van een leien dakje en de andere keer zit het wat meer tegen. Het mooie is, als er onverwachts onderdelen nodig zijn die ik niet bij heb, is er altijd wel een collega in de buurt en de zaak is altijd dichtbij. In principe ben ik rond half 5 weer terug op de zaak. En als het een keer uitloopt, dan is dat geen probleem. Als je je gewaardeerd voelt als werknemer, dan ben je hier ook makkelijker in. Het werkt wel twee kanten op natuurlijk.” Over het algemeen genomen ervaart Kees veel gastvrijheid bij zowel de zakelijke als particuliere klanten. “Meestal krijg ik meer dan genoeg koffie aangeboden”, vertelt Kees lachend. Alleen bij storingsdiensten merkt hij soms wat meer irritatie. “Begrijpelijk ook, de mensen balen ervan als er iets onverhoopt stuk gaat of een storing geeft. Maar gelukkig verdwijnt die irritatie meestal wel als je het voor ze oplost.”


Handdruk

Gelukkig heeft Kees weinig last van alle corona-maatregelen. "Maar ik mis die handdruk wel bij binnenkomst bij een klant. Het voelt nu toch wat meer afstandelijk. Je moet net wat meer nadenken over je handelen. Hoe kan je goed laten zien hoe een moderne thermostaat werkt met de inachtneming van de 1,5 meter? Dat is soms wel lastig.” De enige kant van zijn werk wat soms wat minder is, is als je in de regen in de blubber staat. Of bij hitte, ergens binnen op zolder moeten werken. "Maar dan hou ik mezelf gewoon voor ogen, dat deze dag ook weer voorbij gaat. Het wordt vanzelf half 5. En ach, het moet toch gebeuren, dus dan kan je het maar beter zo goed mogelijk afronden”. Mopperen ligt niet in de aard van Kees. [n]