Voorlopig geen lokale cadeaubon voor mantelzorgers

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat geen lokale cadeaubon ontwikkelen ter stimulering van de lokale middenstand. Dat heeft wethouder Andrew Harijgens laten weten. De gemeenteraad nam op 20 juni een motie aan om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een dergelijke cadeaubon die de gemeente meteen zou kunnen gebruiken als bijvoorbeeld bedankje aan de mantelzorgers.

De gemeente Bergen op Zoom is daarmee aan de slag gegaan. Op dit moment krijgen zo'n 1500 mantelzorgers vanuit de gemeente een VVV-bon ter waarde van 25 euro die zij uit kunnen geven bij (lokale) winkeliers. Ook kunnen mantelzorgers de VVV-cheque besteden bij attractieparken, wellness en musea.

Er is bewust gekozen voor deze vorm van waardering. "De reden hiervoor is dat het voor mantelzorgers van belang is om de bon op een eenvoudige manier in te zetten, op een moment dat het hen uitkomt. Bijvoorbeeld bij webwinkels, zodat zij niet gebonden zijn aan winkelopeningstijden. Ook zijn er mantelzorgers die de bon inzetten om te ontspannen in bijvoorbeeld de sauna, als hun mantelzorgwerkzaamheden dat toelaten. Tot slot zijn er mantelzorgers die in een andere stad wonen dan dat ze mantelzorgen."

Geen budget

Toch heeft de gemeente onderzoek gedaan naar een lokale cadeaubon en daarbij heeft de gemeente zich laten inspireren door de gemeente Steenbergen die al wel met z'n kaart werkt. Toch ziet de wethouder om twee redenen geen kans om dit daadwerkelijk te introduceren in Bergen op Zoom. "De kosten van een dergelijke lokale winkelierspas liggen rond de 15.000 euro per jaar voor onze gemeente. Er is binnen het huidige budget geen ruimte om deze kosten te dekken. Hierin investeren betekent automatisch dat er minder naar de mantelzorgers zelf gaat", aldus wethouder Harijgens. Daarnaast wordt in Bergen op Zoom het mantelzorgcompliment jaarlijks in persoon overhandigd.

In beeld

"Dit is een belangrijk onderdeel van het mantelzorgbeleid en gebeurt met name om de mantelzorgers in beeld te krijgen en te houden. Omdat een lokale mantelzorgpas automatisch jaarlijks wordt opgewaardeerd, zien we de mantelzorgers niet meer bij het afhalen van het compliment waardoor ondersteuning aan vraagverlegen mantelzorgers uit kan blijven. We zien om bovengenoemde redenen vooralsnog geen mogelijkheid om een dergelijke cadeaubon te ontwikkelen voor mantelzorgers, dan wel andere doelgroepen."

Stimuleren

Wel brengt de gemeente het verzoek van de raad onder de aandacht van ondernemersvereniging Sterck en de ondernemersvereniging van Halsteren. "Zij kunnen bij interesse zelf een onderzoek naar het draagvlak bij hun achterban uitzetten om een lokale cadeaubon te ontwikkelen. Tot slot zullen we ervoor zorg dragen dat het toekomstige mantelzorgcadeautje een oproep bevat om de VVV-cheque zoveel mogelijk bij Bergse ondernemers te besteden, om zo de lokale middenstand te stimuleren." [l]