Jan van Wijk opperde het idee voor een kinderstadsdichter. FOTO REMKO VERMUNT
Jan van Wijk opperde het idee voor een kinderstadsdichter. FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

VVD wil kinderstadsdichter in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Als het aan de Bergse VVD-fractie ligt, wordt er een 'kinderstadsdichter van Bergen op Zoom' geïntroduceerd. Voorzitter van de VVD-fractie, Jan van Wijk, maakte onlangs kennis met de kinderstadsdichter van St. Niklaas in België en was daar erg van onder de indruk.

De kinderstadsdichter is ieder jaar een ander persoon. "Een basisschoolleerling, uit de bovenbouw, maakt een eigen gedicht ter gelegenheid van diverse bijzondere gelegenheden. De kinderstadsdichter is iemand die op gezette tijdstippen een nieuw gedicht lanceert. Naar aanleiding van de komst van de Sint of bijvoorbeeld 4 en/of 5 mei; herdenking bevrijding eind oktober; intocht van Sinterklaas; koningsdag enz. wordt een tekst gecreëerd", legt de VVD uit.

Uit jaar zou er een nieuwe oproep geplaatst moeten worden om jongeren zich kandidaat te laten stellen. "Telkens komt daar een nieuw creatief geluid uit voort en daar is het toch om te doen. Bergen op Zoom is de stad van stoet en spel èn heeft een hoog percentage laaggeletterde inwoners. Wij dagen iedereen maar vooral ook de jeugd uit om veelzijdig met taal bezig te zijn." De VVD wil dan ook dat, samen met de bibliotheek en basisscholen, de mogelijkheden worden onderzocht voor dit initiatief. [l]