Kom jij een kijkje nemen bij de Vrije School?
Kom jij een kijkje nemen bij de Vrije School? Foto: Vrije school

Vrije School opent dit jaar officieel de deuren

BERGEN OP ZOOM - Tamar Chavardès en Hanne Lint staan aan de vooravond van de eerste Vrije School in Bergen op Zoom. De twee zijn in november al begonnen met een kleuterklas onder de vleugels van De Krabbenkooi, maar vanaf het nieuwe schooljaar starten de twee officieel met een nieuwe school. "We verwachten in januari officieel geregistreerd te staan en vanaf dat moment kunnen we ook echt mensen aannemen én kinderen inschrijven."

DOOR REMKO VERMUNT

"We zijn op 4 november begonnen met vier kinderen, we zitten nu op 6 kinderen en in januari krijgen we er nog drie kinderen bij", vertelt Tamar. In eerste instantie wilde Stichting ABBO pas een klas starten bij twintig aanmeldingen. "Maar dat idee hebben we snel losgelaten", legt Tamar uit. "We willen de kinderen en vooral de ouders laten zien wat het precies is én wat de vrije school in gaat houden. We willen ze enthousiast maken en dan moet je gewoon beginnen, want mensen willen het zien." Daarom is nu gestart met een kleuterklas (groep 1/2) die les krijgt op de manier van de vrije school. "In september starten we officieel met de Vrije School en dan willen we naast de kleuterklas ook starten met de groepen 3 tot en met 6." In totaal zijn er al zo'n veertig aanmeldingen binnen voor dat schooljaar. "Maar we wachten nog op de locatie van onze school. Dat wordt waarschijnlijk binnenkort bekendgemaakt en dan verwachten we wel meer aanmeldingen te krijgen."

Onderwijsvorm

Hoewel de naam Vrije School suggereert dat de kinderen heel vrij worden gelaten, is dat eigenlijk niet het geval. "Vroeger stond 'vrij' voor vrij van onderwijsbemoeienis, maar tegenwoordig zijn er veel meer scholen die vrij zijn van onderwijsbemoeienis, denk bijvoorbeeld aan de Montesorrischool. Tegenwoordig staat vrij meer voor vrij zijn om te zijn of te worden wie je bent." Het motto bij de vrije school is dan ook hoofd, hart en handen zijn één. Er is dan ook altijd aandacht voor deze drie aspecten van de mens. "In alle vakken wordt evenveel aandacht geschonken aan het emotionele vlak, maar ook aan het creatieve én het cognitieve vlak. Het kind staat bij ons centraal en we bekijken per kind hoe zij zich op de beste manier volledig kan ontwikkelen." Zo wordt bijvoorbeeld tijdens de rekenles gezongen en gedanst. "We zorgen ervoor dat de kinderen de materie eigen maken, zonder dat het droog overgenomen moet worden van een papiertje."

Structuur

Toch is er binnen de vrije school veel structuur en ritme. Dat bevestigt ook Hanne Lint. Zo wordt er iedere dag om 08.30 uur gestart met een ochtendritueel. "Dat is een belangrijk moment van de dag. We starten de dag en beginnen daar al meteen met leren. Zo praten we over het weer, over de dagen van de week en de kinderen die er zijn." Daarna volgen achtereenvolgens een ochtendspel, een vrij spel, een fruitmomentje én een stukje opruimen. "We gaan ook altijd naar buiten met de kinderen en dan maken we een lange wandeling in de Kiek in de Pot."

Natuur

Daar leren de kinderen van alles over de natuur. "Want de natuur speelt een grote rol bij de Vrije School. We maken alleen maar gebruik van natuurlijke producten en we maken hele bewuste keuzes." Vervolgens gaan de kinderen, samen met de juf, soep koken of brood bakken en dat wordt gezamenlijk opgegeten. Het middagprogramma bestaat uit het voorlezen van een prentenboek, een kringspel, schilderen, spelen en nog een sprookje. "De kinderen weten bij ons waar ze aan toe zijn en dat vaste ritme geeft ze een stukje veiligheid."

Open Dag

Benieuwd naar de Vrije School? Kom dan op vrijdag 17 januari een kijkje nemen tijdens de inloopochtend bij De Krabbenkooi. Van 09.30 tot 11.00 uur kan je binnenlopen om kennis te maken met Tamar en Hanne én krijg je alles te horen over het onderwijs binnen de Vrije School.