Hoe wint wit materiaal?
Hoe wint wit materiaal? Bergen op Zoomse Schaakvereniging

BSV organiseerde gongtoernooi en simultaanschaak

BERGEN OP ZOOM - Angelique Osinga was op 20 december zeventien heren de baas in het jaarlijkse Gongtoernooi. Zaterdag 28 december organiseerde BSV een geslaagde simultaanmiddag in de Hofzaal.

Op vrijdag 20 december sloot BSV het kalenderjaar af met het jaarlijkse gongtoernooi, ditmaal op locatie in café Het Zwijnshoofd.
Bij het gongschaaktoernooi moet de speler die aan zet is, bij het horen van een specifiek geluid direct zetten. Daarbij is er altijd veel minder tijd dan de schakers normaal ter beschikking hebben. Dat leidt soms tot dolkomische stellingen. Met ook het feit dat als het eindsignaal klinkt de partij meteen remise is, onafhankelijk van de stand. Dat betekent dus dat de spelers die een slechte stelling hebben hopen op het eindsignaal. Dat gebeurde ook toernooiwinnaar Angelique Osinga tegen Levi Vriens, een gelukje dus. Die remise was de enige partij die Angelique niet won. Zo versloeg ze onder andere de nummer twee op de eindlijst, Arjon Severijnen. Dat was voor Arjon dan ook het enige puntje dat hij heeft laten liggen. Een half punt achter Arjon werd André van der Graaf derde. Na afloop van deze gezellige avond gingen alle schakers met een prijs in natura naar huis.

Simultaan
Op zaterdag 28 december organiseerden het Markiezenhof en BSV een schaaksimultaan in de Hofzaal. Bij een simultaan speelt één sterke schaker meerdere partijen tegelijk tegen andere schakers.
Oud-BSV-lid, meervoudig BSV jeugdkampioen en FIDE-meester Alik Tikranian gaf een kloksimultaan op 10 borden tegelijk, met voor beide spelers 30 minuten bedenktijd voor de hele partij.
Dat simultaan geven met een tijdlimiet lastig is bleek wel: Alik verloor twee partijen doordat hij zijn bedenktijd overschreed, in beide gevallen tegen Kees de Looff.
Bas van de Putte en Pieter-Jan Demmers speelden allebei één keer remise tegen Alik. Verder gunde Alik twee jeugdspelers, de broertjes Finn en Connor, een winstpartij door in gewonnen stelling te wachten tot zijn eigen vlag viel. In totaal speelde Alik in 3 uur meer dan 50 partijen.

De huidige BSV-jeugdkampioen Levi Vriens speelde op 5 borden simultaan, tegen jeugdspelers en volwassen schakers. Levi speelde ongeveer 25 partijen, die hij allemaal won.

Ook meervoudig BSV-clubkampioen Oliver de Hert speelde simultaan op 5 borden. Hij speelde ongeveer 20 partijen, die hij allemaal won.

2020
Ook in het nieuwe jaar wordt er natuurlijk weer volop geschaakt. Vanaf 3 januari spelen de senioren weer op de vrijdagavonden in de dependance van RSG ’t Rijks aan de Rijtuigweg. En de jeugd blijft als vanouds op dinsdagavond van 18.30 - 19.30 schaken en trainen bij het Juvenaat aan de Pater Dehonlaan.

Schaakprobleem
Bij het vorige probleem, een partij aan het eerste bord van BSV 1, werd gevraagd waarom zwart, Marcel van Herck, Ta8 had gespeeld. Maar laten we eerst nog even de stelling geven. Wit: Kh2, Da7, Ta2, Pd4, Lg2; pi: d3, f4, g3 en h3. Zwart: Kc7, Db7, Te7, Le6; pi: b5, b7, g7 en h7. Natuurlijk had er bij gezet moeten worden dat de zwarte toren van f8 kwam. De laatste zet van zwart is dus ……. Tf8-a8. En zwart moest deze zet spelen omdat anders wit Pxc6 speelt met groot voordeel. Nu speelde wit Dxa8 en wit Dxd4 en die dreiging is er uit. Wit gaf dus zijn kwaliteit voorsprong weg om de witte dreiging te elimineren. Later won zwart de partij nog.

In het nieuwe probleem maakt wit handig gebruik van het feit dat zwart nog niet goed ontwikkeld is. Hoe wint wit materiaal? [l]