Man Bijt Hond bracht aan bezoek aan het bijzondere huis van Ko van de Ketterij FOTO REMKO VERMUNT
Man Bijt Hond bracht aan bezoek aan het bijzondere huis van Ko van de Ketterij FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Landelijke bekendheid voor Ko van de Ketterij

BERGEN OP ZOOM - Ko van de Ketterij, alias BRA'GI, was op Oudejaarsavond te zien bij het bekende programma 'Man bijt Hond'. Niet alleen mocht hijhet programma openen én sluiten, maar hij mocht ook een deel van zijn eindejaarsgedicht voorlezen. "Het heeft een hoop publiciteit opgeleverd en het is toch een soort landelijke erkenning", blikt Ko terug.

DOOR REMKO VERMUNT

Ko is voor veel inwoners van Bergen op Zoom een bekend figuur vanwege zijn dichtkunsten. De stadsdichter publiceert bijna wekelijks zijn gedichten in de Bergen op Zoomse Bode, maar zijn gedichten zijn ook te lezen bij café 't Slik en 't Groene Paard in Bergen op Zoom. Iedere maand wordt er door Ko een nieuw gedicht opgehangen/ "Vroeger deed ik dat wel bij zes of zeven cafés, maar sinds ik niet meer ga stappen is dat wat minder geworden." De gedichten gaan niet alleen over kleine gebeurtenissen in Bergen op Zoom, maar Ko schrijft ook over de landelijke en wereldwijde problematiek. Van het overlijden van Jules Deelder tot de voetbalvrouwen en van de klimaatproblematiek tot Donald Trump.

Man bijt Hond

Inmiddels heeft Ko van de Ketterij al zo'n tien boeken uitgebracht, maar zijn voorraad aan rijmgedichten is nog groot en elke week komen er daar wel een paar bij. Wekelijks komt hij dan ook met zijn handgeschreven gedichten naar het kantoor van De Bode. Maar Ko's dichtkunsten zijn ook buiten de gemeentegrenzen opgevallen. Vlak voor Kerstmis werd de redactie van de Bergen op Zoomse Bode benaderd door de redactie van Man bijt Hond. "Ik zou graag met Ko in contact komen. Kunt u mij hierbij helpen?", wilden zij weten. Maar, dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Ko heeft geen computer en zijn mobieltje heeft hij (bijna) nooit bij zich. Toen hij toevallig een gedicht kwam langs brengen, werd hij bijgepraat over het goede nieuws. "Een paar uur later werd ik al gebeld door de redactie", vertelt Ko. Op Oudejaarsdag was het zo ver. Om 10.00 uur 's ochtends kwam een cameraman naar het huis van Ko voor de opnames van Man bijt Hond. "Ik heb een hoop aan de kant moeten schuiven, want hij had zoveel apparatuur bij zich. De kamer was meteen gevuld." Ko mocht zijn eindejaarsgedicht meerdere keren voorlezen, hij maakte een nieuw gedicht en hij heeft zelfs een speciaal gedicht geschreven voor Man Bijt Hond. "Uiteindelijk is er maar een kort fragment uitgezonden. Het had wel wat langer mogen zijn", vindt Ko. Toch kijkt hij tevreden terug op het bezoek van Man Bijt Hond. "Het was weliswaar wat kort, maar ik heb al veel reacties gehad van mensen. Het heeft toch voor publiciteit gezorgd en een vorm van landelijke erkenning." [l]

Man bijt hond

Sinds een tijdje is Man bijt hond
weer bij SBS6, terug op de TV.
spraakmakend, 't gaat van mond tot mond,
veel kijkers zijn daarmee tevree:

Immers men ziet er mensen met een leven 'bont'
en diverse rubrieken; echt serieus, hoezéé!
Voor 'Hond aan tafel' rijdt men 't hele land rond:
Jazeker, ook de kijkcijfers zijn best oké!

Op oudejaarsdag 2019; doe ik nu even kond:
Komen ze waarachtig bij mij langs, holadijee;
Die avond dan te zien bij SBS6, kijk Man bijt Hond
Ko, op zijn oude dag, landelijk op de TV, ójéé!

Dus beste mensen, niet vergeten éé!
dan ziet u mijn rijmhuisje op Bergse grond!