Afbeelding
Foto:

Louis van der Kallen start Partij voor de Bomen

BERGEN OP ZOOM - BSD-fractievoorzitter Louis van der Kallen uit Bergen op Zoom is een nieuwe politieke partij gestart: Partij voor de Bomen. Al langer vraagt de politicus aandacht voor problematiek zoals straling en het komende 5G-netwerk. Dit zou namelijk voor grote problemen zorgen bij bomen. "2020 is het jaar waarin de bomen in Nederland een stem krijgen", stelt Van der Kallen.

DOOR REMKO VERMUNT

Met de nieuwe partij wil Van der Kallen ervoor zorgen dat de boodschap tot de beleidsmakers in Den Haag, in de provincies en in de gemeenten van Nederland en daarbuiten gaan doordringen: "Het moet anders! Wij mensen hebben gezonde en vitale bomen nodig. Ook de insecten, vogels en tal van ander leven kunnen niet zonder gezonde en vitale bomen."

Onderzoek

Louis van der Kallen is in 2019 al gestart met een onderzoek naar de effecten van de elektromagnetische straling van zendmasten op bomen. Hij stuurde een e-mail naar gemeenten en boomkwekers. "Meer dan tachtig procent van de gemeenten reageerden binnen enkele weken. Veruit de meesten hadden op het gebied van schades aan bomen met als mogelijke oorzaak elektromagnetische straling geen ervaring. In een vijftal gevallen werden dit soort effecten wel vermoed", stelt van der Kallen. De politicus vermoedt dan ook dat straling ervoor zorgt dat bomen steeds minder vitaal zijn.

Vitaliteit

"Ik hoop dat u als lezer op een andere manier gaat kijken naar de achteruitgang van het vogel- en insectenbestand en tegen de achteruitgang van de vitaliteit van bomen. Zoek actief naar oorzaken waarom steeds meer bomen minder vitaal worden en waarom ziekten en plagen waaraan bomen ten prooi vallen lijken toe te nemen." Om zijn bewering te staven, ontvangt de Partij voor de Bomen graag meldingen van mogelijke boom-/taksterfte waarbij invloed van straling wordt vermoed. "Wij komen graag ter plaatse de straling meten." [l]