Afbeelding
Foto: Politie

Agenten verhuizen naar nieuw politiebureau

BERGEN OP ZOOM - De politie in Bergen op Zoom is afgelopen week verhuisd van de Jacob Obrechtlaan naar het nieuwe pand aan het Emplacement 2. Komende weken en zelfs komende maanden komen er steeds meer agenten naar het nieuwe pand, want zowel lokale als regionale politiediensten gaan zich vestigen in Bergen op Zoom.

DOOR REMKO VERMUNT

Het nieuwe politiebureau in Bergen op Zoom is een zogenaamde verzamellocatie. Niet alleen het basisteam Bergen op Zoom neemt hier plaats, maar ook de districtsrecherche en het Regionaal Service Centrum dat verantwoordelijk is voor de 0900-8844-meldingen. Dit zat voorheen gevestigd op drie locaties en komt nu dus samen in Bergen op Zoom. In juni verhuist ook de gemeenschappelijke meldkamer van de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance) naar Bergen op Zoom. De meldkamer die verantwoordelijk is voor de 112-meldingen zit nu nog gevestigd in zowel Middelburg als Tilburg.

Flexwerken

De bouw van het politiebureau ging begin 2018 van start en heeft daarmee dus bijna twee jaar geduurd. In totaal zijn er zo'n 350 (flex)werkplekken gecreëerd in het pand en medewerkers kunnen dus zelf kiezen waar ze gaan zitten. "Geconcentreerd werken in een afgesloten ruimte of juist even tijd voor informele afstemming in één van de zitjes in de algemene ruimte. Door op deze manier flexibel te zijn, komen we in beweging, ontmoeten we elkaar, ontstaan als vanzelf verbindingen voor samenwerken aan een veiligere wereld buiten", aldus de politie.

Open en transparant

"Deze nieuwe politielocatie past helemaal bij de manier waarop we als politie werken", stelt politiechef Hanneke Ekelmans. "Een open en transparant gebouw in het midden van de samenleving. Onze werkplek verschuift steeds meer naar de straat. Het politiekantoor krijgt hiermee een andere functie. Een functie die het dagelijkse werk zo goed mogelijk faciliteert en een basis biedt voor een optimale en prettige werkomgeving waarin wij met onze ketenpartners samenwerken aan veiligheid."

Duurzaamheid

Bij de bouw van het nieuwe pand is niet alleen gekeken naar hoe het gebouw zo open en transparant mogelijk gemaakt kon worden, er is ook veel energie en tijd ingestoken om de nieuwe locatie zo duurzaam mogelijk te maken. Zo is het gebouw bijna volledig energie neutraal. "Op het dak staan zonnepanelen om energie op te wekken en een deel van het dak is bedekt met vetplanten (sedum) als isolatie. Regenwater wordt opgevangen in filtratiebakken en oude politie- en brandweeruniformen zijn hergebruikt in de geluiddempende panelen. De ramen aan de zuidzijde van het gebouw zijn kleiner en verder naar binnen geplaatst, zodat er minder warmte binnen komt en medewerkers minder last hebben van fel zonlicht."

Opening

Hoewel het pand sinds afgelopen week open is voor publiek, laat de officiële opening nog even op zich wachten. Pas als alle politiediensten én de meldkamer haar intrek hebben genomen, wordt het pand feestelijk geopend. De openingstijden zijn maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. [l]

Afbeelding