2 leerlingen van de schakelklas zijn een taalspel aan het doen
2 leerlingen van de schakelklas zijn een taalspel aan het doen FOTO: DE KRABBENKOOI

De Krabbenkooi heeft een taal schakelklas

BERGEN OP ZOOM - Sinds begin dit schooljaar heeft De Krabbenkooi een schakelklas voor de leerlingen van de groepen 1 t/m 8. De schakelklas is een groep waar autochtone en allochtone leerlingen met een taalachterstand 2 keer per week, onder schooltijd, naar toe gaan.

De schakelklas is met behulp van een subsidie vanuit de gemeente Bergen op Zoom gerealiseerd. Het belangrijkste doel van de schakelklas is het verkleinen van de drempel van de basisschool naar het voortgezet onderwijs door een goede voorbereiding aan te bieden. Dit wordt gerealiseerd door de achterstanden in de Nederlandse taal te verkleinen, de juiste werkhouding aan te leren en het vertrouwen van de betreffende leerlingen (en hun ouders) te vergroten. Doordat de leerlingen meer zelfvertrouwen en zelfwaardering krijgen (culturele uitwisseling), zal het van daaruit makkelijker zijn om stappen te zetten op het gebied van de taalontwikkeling. De vakken begrijpend lezen en studievaardigheden zijn essentieel in het voortgezet onderwijs. Wanneer deze onvoldoende worden beheerst, heeft dit gevolgen voor het niveau van onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Doelgericht werken
Isabel Musters is de leerkracht van de schakelklas. Met veel enthousiasme werkt ze doelgericht met de leerlingen aan hun taalvaardigheid. Alle ouders worden geïnformeerd over de individuele doelen die gesteld zijn. Deze doelen worden na 8 weken geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. Met behulp van specifieke methodes en spellen wordt er o.a. gewerkt aan taalvaardigheid, vergroten van de woordenschat, spellingvaardigheid, tekstbegrip en leesstrategieën. De leerlingen van de schakelklas gaan altijd met veel plezier aan de slag.

Ziyad 10 jaar groep 6, geboren in Nederland: Ik vind het heel leuk bij juf Isabel. Het is er gezellig en rustig. Ik lees er veel en leer er ook veel nieuwe woorden. De vorige keer deden we een leuk spelletje met spreekwoorden.
Jana 11 jaar groep 7, woont sinds een paar jaar in Nederland: Ik vind het leuk om naar juf Isabel te gaan, ik leer er veel van. Als we klaar zijn met werken doen we leuke oefeningen in een rollenspel, zodat we leren hoe je het bijvoorbeeld in de winkel moet doen. Dat vind ik fijn.
Irmenaz 10 jaar groep 5, woont sinds vorig jaar in Nederland: Iremnaz vindt de Nederlandse taal nog moeilijk maar vindt het fijn op school. Ze vertelde heel trots dat ze vorige week haar eerste 7 voor geschiedenis had gehaald.
Wanneer ik bij de kinderen aangeef dat ik niet weet of en wanneer het artikel van de schakelklas in de krant komt zegt Ziyad: ‘Dat staat dan nog op losse schroeven, dat betekent dat het misschien gebeurt. Dat heb ik geleerd bij juf Isabel.’ [l]