Archieffoto Frans de Vos
Archieffoto Frans de Vos Foto: Thijmen Alleman

Frans de Vos verrast met een erepenning

BERGEN OP ZOOM - Fransiscus Petrus de Vos, oftewel Frans de Vos, heeft afgelopen week tijdens de Nieuwjaarsreceptie de gemeentelijke erepenning in ontvangst mogen nemen. Burgemeester Frank Petter kreeg de eer om de onderscheiding uit te reiken, nadat hij zijn jaarlijkse toespraak had gehouden.

De Erepenning is in 1950 in het leven geroepen in Bergen op Zoom en is in al die jaren nog 'maar' 84 keer uitgereikt. "Dat betekent gemiddeld minder dan 2 uitreikingen per jaar. Ter vergelijking: het aantal Koninklijke onderscheidingen dat jaarlijks wordt uitgereikt bedraagt gemiddeld 20." Wie in aanmerking wil komen voor een Erepenning moet zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap. Alleen de gemeenteraad is bevoegd de erepenning toe te kennen. En de erepenning wordt alleen maar toegekend wanneer de gemeenteraad unaniem is in haar oordeel. Dit alles was het geval voor de erepenning voor Frans de Vos. Hij is zelf al jaren als vrijwilliger actief binnen uiteenlopende clubs, verenigingen en organisaties. "Diplomatie, kennis van zaken en bestuurlijke vaardigheid, een veelheid van lidmaatschappen en bestuursfuncties zijn de omstandigheden die hem kenmerken. Met name op het gebied van zorg en hulp aan sociaal zwakkeren in de samenleving heeft hij grote verdiensten", aldus Petter.

Zo zet hij zich onder andere in voor de Stichting Lievevrouwegilde. Onder zijn leiding vierde de Maria Ommegang afgelopen jaar haar 75ste ommegang. Bovendien is hij, sinds 2002, in verschillende bestuurdersrollen, actief voor het herdenkings- en bevrijdingsprogramma binnen de gemeente Bergen op Zoom. "De waarde van zijn inzet in het maatschappelijk veld en dat dan weer in relatie tot sociale samenhang in onze lokale samenleving vraagt om een bijzondere waardering van de gemeenschap Bergen op Zoom. De toekenning van de erepenning is in die waardering een uitstekende uiting." [l]