FOTO REMKO VERMUNT
FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

BSD-raadslid verbaasd over waterleidingen in De Schelp

BERGEN OP ZOOM - In de afgelopen twintig jaar heeft er geen uitbreiding of verandering plaatsgevonden aan de waterleidingen bij De Schelp. Dat constateert Louis van der Kallen na zijn vragen én antwoorden over Zwembad de Schelp.

Van der Kallen vroeg in een brief aan het college om een inventarisatie van alle waterleidingen in De Schelp. Als antwoord kreeg hij te horen dat de bestaande situatie bij de start van de renovatie al beschikbaar was. De situatie van na de renovatie werd begin 2020 verwacht. Echter de tekening van de bestaande situatie stampt uit 1999. "Is het geloofwaardig dat er tussen 1999 (de realisatie) en 2018 (het moment van sluiting) er geen uitbreidingen/veranderingen aan de waterleidingen heeft plaatsgevonden? Als een tekening uit 1999 de situatie voor de renovatie aangeeft, dus die van 2019, zou er in 20 jaar niets veranderd zijn aan de leidingroutes! Onwaarschijnlijk!", stelt Van der Kallen.

Het BSD-raadslid denkt dat er meer aan de hand is en dat er in de afgelopen jaren geen systematisch beheer is geweest van de waterleidingen. Dat zou ook meteen de oorzaak kunnen zijn van de legionellabesmetting in het zwembad. "'Dode' leidingenonderdelen zijn, zo heeft onderzoek uitgewezen, negen van de tien leer de oorzaak van een zich keer op keer uitbreidende legionellabesmetting. Doorspoelen helpt dan slechts even omdat vanuit een 'dode' leiding het wel doorgespoelde systeem steeds opnieuw besmet wordt."

Van der Kallen is daarom opnieuw in de pen gekropen en wil van het college weten of er voorafgaande aan de 'renovatie' een inventarisatie is gemaakt van alle (oude) waterleidingen in de Schelp? En zo ja, waarom daar dan geen tekeningen van zijn gemaakt. "Zijn er werkelijk tussen 1999 en 2019 geen waterleidingen gewijzigd, bijgekomen of verwijderd?"