FOTO IVASHSTUDIO
FOTO IVASHSTUDIO Foto: Ivashstudio

Word jij straks trouwambtenaar voor één dag?

BERGEN OP ZOOM - Als het aan Sander Siebelink van Lijst Linssen ligt, kan je straks ook in de gemeente Bergen op Zoom trouwambtenaar worden voor één dag. In veel gemeenten is het al mogelijk om Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) te worden, maar in Bergen op Zoom (nog) niet.

"Een van je kinderen gaat trouwen. Of je broer, je zus of je beste vriend(in). Wat is het dan fijn als ze aan jou vragen of je trouwambtenaar wil zijn. Een hoogtepunt van het huwelijk dat ook de rest van het leven als een dierbare herinnering blijft bestaan", stelt Siebelink. Maar, op dit moment is dat in Bergen op Zoom nog niet mogelijk. Alleen mensen die in een andere gemeente al tot BABS zijn benoemd of die raadslid of bestuurder zijn geweest, mogen in Bergen op Zoom als trouwambtenaar optreden.

"Als doekje voor het bloeden heeft Bergen op Zoom een soort 'alternatief'. Het betrokken familielid of vriend(in) mag wel een toespraak houden maar het vragen van het feitelijke ja-woord – het formele gedeelte- moet door de BABS gebeuren die door de gemeente is aangesteld. Terwijl dat nou juist het hoogtepunt is van de huwelijksceremonie dat men graag zou willen vervullen ten behoeve van hun dierbaren!" En daarom wil Sander Siebelink weten waarom het 'nog steeds niet mogelijk is' om in navolging van andere gemeenten het mogelijk te maken om BABS voor één dag te worden.

"Mijn verzoek: maak het op korte termijn mogelijk dat iemand BABS voor één dag kan worden. U doet er heel veel mensen een plezier mee! En als u dit gaat doen: communiceer er over met onze inwoners." [l]