Nieuwjaars-orgelconcert door Toon IJzerman

BERGEN OP ZOOM - Op zondagmiddag 26 januari vindt om 16.00 uur in de Gertrudiskerk de eerste activiteit van de Gertrudis Cultuurstichting (GCS) plaats: het inmiddels traditioneel Nieuwjaars-orgelconcert aan het Ibach-orgel. De organist is ditmaal de jeugdige Toon IJzerman die een programma zal spelen met werk van twee componisten die een bijzonder contrast met elkaar vormen, J.S. Bach en Charles-Marie Widor.

Toon IJzerman (geb. Assen 1998) woonde in het nabije Heerle en was scholier aan het Juvenaat in Bergen op Zoom. Al vanaf 2005 volgde hij orgellessen: eerst bij Ad van der Wege (Maldegem) en later bij Cor Ardesch (Dordrecht). In de jaren van zijn middelbare schooltijd kwam hij met enige regelmaat naar de Gertrudiskerk om het juist gerestaureerde orgel te bespelen. E.e.a. had mede als gevolg dat hij in 2016 met zijn studie aan het Fontys conservatorium in Tilburg begon en thans een bijna afgestudeerd talentvol organist, pianist en klavecinist is. Zijn orgeldocenten zijn Ruud Huijbrechts (literatuurspel, klavecimbel en basso continuo), Jelena Bazova (literatuurspel) en Wouter van der Wilt (improvisatie). Zijn pianodocenten zijn Simon van ’t Hoff en Jelena Bazova (klassiek piano) en Sjoerd van Eijk (jazz piano). Voorts volgde hij masterclasses bij o.a. Rubin Abdullin en Jean-Baptiste Robin. Ondanks Toon’s jeugdige leeftijd heeft hij al veelvuldig in binnen- en buitenland geconcerteerd. Zij brede muzikale interesse varieert van oude muziek tot hedendaagse muziek.

Naast zijn muzikale opleiding is hij ook student Werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven.

Zoals al opgemerkt is klinkt aan het Ibach-orgel muziek van twee contrasterende componisten van orgelmuziek: natuurlijk van J.S. Bach (1685-1750), hoogtepunt en afsluiter van de periode van de Duitse barok. Van hem wordt gespeeld het Praeludium & Fuga, BWV 532 en “Allein Gott in der Höh’ sei Ehr”, BWV 663. Van Charles-Marie Widor (1844-1937), componist van de (laat-)romantische monumentale symfonische Franse orgelmuziek, hoort u delen uit diens Symphonie no. 6 (Intermezzo en Cantabile) en uit de Symphonie no. 5 het virtuoze Allegro Vivace.

Na afloop van het concert zijn niet alleen de Vrienden van het Ibach-orgel welkom, maar eenieder is van harte uitgenodigd voor een hapje en om het glas te heffen op het nieuwe jaar (Glühwein, chocomel o.i.d.). Er is ruimschoots gelegenheid om na te praten, een opvallende goede gewoonte na welhaast ieder orgelconcert! Natuurlijk is ook weer de verkoop- en pr-stand aanwezig met lectuur en cd’s en met allerhande info over orgels in het algemeen en over die van de “Orgeltuin” Gertrudiskerk in het bijzonder.

De gebruikte ingang voor het concert is die aan de zijde van de Kerkstraat. [l]