Afbeelding
Foto:

Tijdelijk Holocaustmonument komt naar Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het tijdelijke Holocaustmonument LEVENSLICHT dat donderdag gepresenteerd is in Rotterdam komt van 23 tot en met 29 januari ook naar de binnenplaats van het Markiezenhof.

DOOR REMKO VERMUNT

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT. Het monument werd gisteren gepresenteerd door de kunstenaar in het bijzijn van onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb én Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Herdenkingsstenen

In Rotterdam was het monument eenmalig in zijn totale omvang te zien. Het monument bestaat uit 104.000 herdenkingsstenen die oplichtten aan de oever van de Maas op de plek waar de Rotterdamse slachtoffers destijds bijeen werden gebracht en gedeporteerd. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. "Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. De herdenkingsstenen zijn geïmpregneerd met fluorescerende pigmenten en lichten op onder invloed van onzichtbaar ultraviolet licht. Om de paar seconden zie je de stenen een blauwe kleur uitstralen en weer uitdoven: als een ademhaling in licht", meldt het Nationaal Comité.

Joodse gemeenschap

Het monument is van 22 januari tot en met 2 februari in 170 gemeenten met een Holocaustverleden te bezoeken. Nooit eerder werd op zoveel plekken tegelijk stilgestaan bij de Holocaust. Ook in Bergen op Zoom, op de binnenplaats van het Markiezenhof, worden een aantal van die stenen tentoongesteld. In Bergen op Zoom was er voor de Tweede Wereldoorlog namelijk een omvangrijke en bloeiende joodse gemeenschap. "Een groot aantal joodse burgers is vermoord in vernietigingskampen. Hun namen staan vermeld in de entreehal van de synagoge", aldus de gemeente Bergen op Zoom.

Bezichtigen

Op 25 en 26 januari opent ook de synagoge zijn deuren van 13.00 tot 16.30 uur. De Stichting Bezichtiging Monumenten verzorgt tijdens deze week extra gratis rondleidingen in de synagoge aan de Koevoetstraat. Data: 23, 24, 27, 28, 29 januari om 13.30 uur en 15.00 uur (23 januari alleen om 15.00 uur). Graag van tevoren aanmelden via: Info@sbmboz.nl